Riv kyrkan!

När vi flyttade till Helsingborg med ett församlingsplanteringsteam funderade och bad vi mycket över vad församling egentligen är. Vi kände att Gud gav oss en växande längtan efter ett församlingsliv som var mer vardagligt, mer dynamiskt, mer 24-7, tätare gemenskap och aktivt lärjungaskap. Vi var trötta på att ”gå till kyrkan” och längtade efter att ”vara kyrka”. För 2,5 år sedan startade vi den första husförsamlingen i vårt hem och det har verkligen varit en spännande resa!

Jag tror att kyrkobyggnaderna är en stor belastning för dagens kristenhet. Väldigt mycket av det som församlingen är tänkt att vara begränsas och förstörs av kyrkobyggnaderna. Även om stora delar av frikyrkorörelsen inte anser att kyrkobyggnaden är helig så är det oundvikligt att byggnaden leder till att det vi gör där inne är lite heligare och lite viktigare än det vi gör på andra platser. Det är en obiblisk uppdelning av det kristna livet.

Jag hörde om en församling någonstans i Sverige som funderade på att inreda ”sidosalen” i deras kyrkobyggnad som en fritidsgård och sätta in ett biljardbord där. Den stora diskussionen kom att handla om huruvida sidosalen var en del av det ”heliga kyrkorummet” eller inte. För om det var det kunde man ju inte vanhelga det med ett biljarbord. Detta utspelade sig på 90-talet. Hur sjukt har det inte blivit? I Nya Testamentet talas det inte om heliga byggnader, det talas om att vi är ett heligt folk som ska leva heliga liv!

Fundera över följande fakta:

 • Det bibliska ordet ”ekklesia” som vi översätter med kyrka/församling återfinns 112 gånger i Bibeln. Inte en enda gång talas om fysiska byggnader.
 • Under de 300 första åren av församlingens historia fanns i princip inga kyrkobyggnader. Ändå verkade församlingen blomstra och växa trots motstånd och förföljelse.
 • När kommunisterna tog över i Kina rev man kyrkobyggnader, avrättade pastorer och skickade hem missionärer. I väst trodde många att församlingen skulle dö. Istället växte de från ca 1 till uppskattningsvis 100 miljoner.

En biblisk församling består inte av scen, altare, talarstol och bänkar. Om den skulle göra det skulle den vara ett monster. En biblisk församling är levande och organisk. Den består av Jesus och hans folk i gemenskap. Församlingslivet begränsas inte till en plats, det levs ut överallt; i hem, på skolor, på arbetsplatser, på arbetsförmedlingen, på gator och torg och på restauranger och pubar. Gud bor nämligen inte i hus som är byggda av människor.

Här kommer ett videoklipp från USA som illustrerar det här:

I tidningen Dagen ställs frågan vad vi bör göra med våra kyrkor. Varför inte riva kyrkobyggnaderna och sätta människor fria att följa Jesus fullt ut, överallt och hela tiden?

Annonser

Publicerat av

Rickard Cruz

Follower of Jesus, church planter, network leader, blogger, runner, HIF supporter, married to Jessica and father to Alva, Axel and Lucas.

12 reaktioner till “Riv kyrkan!”

 1. Tack Rickard, tillbaka till framtiden! Enkel och relevant. Enkel och utmanande. Helt enkelt: Jesus. Helt enkelt: Gör det han gjorde.

 2. Härligt att få läsa Rickard! Håller helt med dig om att riva kyrkobyggnaden, men jag skulle även vilja dra det ett steg längre – riv föreningslivet!
  Kyrkan/Församlingen är varken en byggnad eller en förening – den är som du säger Guds folk som lever i gemenskap med varandra. För det behövs det varken byggnad eller förening.

  Ser fram emot att få läsa veckans inlägg från dig! =)

 3. jag håller med dig, men nog användes kyrkobyggnader under de tre hundra första åren, att så inte skulle vara fallet är en av felen som t.ex. Pagan Christianity sprider. Däremot var många kyrkobyggnader matsalar eller liknande i hem, men det fanns tydliga liturgier kring matsalen redan runt år 70-90 e.kr. Dessa utvecklades och utsmyckades snart och så växte vad vi skulle kalla ett gudstjänstrum fram.

  Detta tar dock nte bort dina huvudargument, som är jag tror väldigt viktiga för kyrkan idag att inse, att kyrkan är något vi gör eller är, inte går till. Och att byggnaden endast KAN vara ett verkyg, men kanske oftare idag stjälper oss.

  tack

  1. Det stämmer att det finns några exempel på gudstjänstrum även under fornkyrkotiden. Däremot är det svårt att hitta exempel på regelrätta kyrkobyggnader. Man bör nog tänka sig att de här förändringarna kom gradvis under några hundra år.

   Jag anser inte att det är fel att använda en lokal eller en byggnad för att samlas som troende. Paulus hyrde in sig i Tyrannos hörsal och vi har många exempel i NT på olika hem som användes i det syftet. Problemet inträffar när vi gör ett fysiskt rum heligt. Direkt har vi hamnat i en dualistisk världsuppfattning där andra platser inte är heliga. Det begränsar församlingslivet både tidsmässigt och rumsligt på ett sätt som jag tror är både obibliskt och förödande. Man kan även fundera över begreppet ”gudstjänst” som inte har någon som helst biblisk grund i den betydelsen vi ger begreppet idag. Jag tror att vi är kallade att tjäna Gud hela tiden och över allt…

   Guds välsignelse över dig och den församling som möts i ert hem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s