Den levande Gudens församling

Det finns många uppfattningar och missuppfattningar om vad kyrkan består av. Vissa tänker på en byggnad, andra på de verksamheter man bedriver i byggnaden. Andra tänker på de organisationer och strukturer som uppehåller verksamheterna som man bedriver i byggnaden.

Under de första århundradena av kyrkans historia fanns inte kyrkbyggnader. Att ens associera ordet ”kyrka” med en byggnad uppförd av människor är helt främmande för Nya Testamentet. Kyrkan består av levande stenar – den består av människor. De svenska orden kyrka och församling är översättningar från samma bibliska ord på grekiska, nämligen ekklesia. När det talas om kyrkan eller församlingen i Nya Testamentet syftas det på följande vid olika tillfällen:

 1. Den universella församlingen som består av alla troende i alla tider (ex: Ef 1:22).
 2. Församlingen i staden som består av alla troende som bor på samma plats (ex: 1 Kor 1:1-2).
 3. Församlingen som möts i ett hem som består av troende lärjungar till Jesus som överlåter sina liv till Jesus, varandra och sin omgivning och lever i en nära gemenskap (ex: 1 Kor 16:19).

Dessa är de enda nivåerna av församlingsliv. Det finns inte en enda referens till kyrkobyggnader, inte ett ord nämnt om kyrkosamfund, inte ett exempel på lokala församlingar med olika namn som lever i splittring i förhållande till andra lokala församlingar.

Jag menar att församlingen som möts i ett hem är det absolut mest konkreta uttrycket av Guds församling. De flesta gånger NT talar om hur församlingen ska fungera syftas på församlingen i ett hem. Har man inte varit med om det har man missat mycket av vad församlingen är tänkt att vara. Vad kännetecknar då en husförsamling enligt Nya Testamtet? Några exempel:

 • Jesus är huvudet, ledaren, centrum och syftet för församlingen.
 • Gemenskapen är så tät så att hela församlingen lider när en person har det svårt.
 • Varje gång man möts kan var och en dela med sig av något till de andra. Samlingarna hänger inte på en enskild person.
 • Herrens måltid firas som en riktig kärleks- och gemenskapsmåltid som man blir mätt av.
 • De som är en del av gemenskapen ser inte något av det man har som sitt eget utan gör allt för att fylla de andras behov.
 • Man identifierar sig med alla troende i den stad man bor.
 • Består inte av besökare utan av lärjungar till Jesus som gör fler lärjungar till Jesus.

Personligen tror jag att den här typen av gemenskap är något av det mest förvandlande man kan vara en del av. Jag drömmer om en rörelse av husförsamlingar som sprider sig från person till person, från hem till hem, från stad till stad. Guds församling som gestaltar Jesus Kristus är den här världens hopp!

Annonser

Publicerat av

Rickard Cruz

Follower of Jesus, church planter, network leader, blogger, runner, HIF supporter, married to Jessica and father to Alva, Axel and Lucas.

3 reaktioner till “Den levande Gudens församling”

 1. Mycket bra skrivet, Rickard! Fin film också, men jag håller med kommentaren på Youtube om att statistiken i filmen helt enkelt inte kan stämma. Då skulle t ex 150 000 komma till tro på Kuba varje vecka = 7.8 miljoner per år av en befolkning på 11 miljoner. Det gör ju att man tvekar lite om den andra statistiken i filmen, och då blir inte filmen trovärdig, tyvärr. Men du skriver bra och väl underbyggt om visionen med husförsamlingar!

  1. Hej Henrik! Tack att du gjorde mig uppmärksam på bristerna i filmklippet. Jag har tagit bort länken och ber om ursäkt för min miss!
   Guds välsignelse över dig, din familj och det oerhört betydelsefulla arbete ni står i! Ni är hjältar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s