Du är en präst!

En präst är per definition en medlare mellan Gud och människor. Den funktionen har präster i flera olika religiösa inriktningar. Den funktionen hade även prästerna bland Guds folk under Gamla Testamentets tid.

När Jesus dog och uppstod öppnade han vägen till Gud för var och en som tror på honom. Jesus är vår överstepräst. Han är den enda medlaren mellan Gud och människor och han har kallat varje person som följer honom att vara en präst i den här världen.

Exempelvis skriver Petrus så här:

Men ni är ett utvalt släkte, ett konungsligt prästerskap, ett heligt folk, ett Guds eget folk, för att ni skall förkunna hans härliga gärningar, han som har kallat er från mörkret till sitt underbara ljus. (1 Pet 2:9) (Se även Upp 1:5-6)

Om vi läser Nya Testamentet blir kvinnoprästfrågan ganska märklig. Alla troende är präster. Om prästkragar och prästdräkter ska användas borde alla troende ha på sig dem hela tiden. Personligen föredrar jag jeans och t-shirt.

Vad får det här för konsekvenser för dig som lärjunge till Jesus? Exempelvis:

  • Du kan höra Guds röst.
  • Du kan förstå Bibeln tillsammans med dina troende syskon.
  • Du har något att dela varje gång du möts med de andra i församlingen.
  • Du kan förmedla Guds kraft och tilltal till din omgivning.
  • Du kan döpa människor som kommer till tro.
  • Du kan fira Herrens måltid med dina syskon i vardagen.
  • Du kan tillsammans med dina troende syskon utifrån Bibeln och Andens ledning avgöra vad som är Guds vilja.

Jag har lagt märke till en sak när jag läst breven i NT. När Paulus skriver till församlingar på olika platser om allvarliga problem skriver han aldrig till församlingens ledare utan alltid till alla de heliga. Det verkar som om han förväntade sig att varje troende skulle ta ansvar för det som sker i församlingsgemenskapen.

Johannes går så här långt när han skriver:

Vad er beträffar, så förblir i er den smörjelse som ni har tagit emot av honom, och ni behöver inte någon som undervisar er, utan vad hans smörjelse lär er om allting är sanning och inte lögn. Förbli i honom, så som den har lärt er. (1 Joh 2:27)

Vi har alltför länge gjort oss felaktigt beroende av religiösa medlare. Ibland kallar vi dem för präster, ibland för pastorer (ibland medicinmän eller schamaner). Det är dags för avgiftning! Du är en präst i Guds ögon. Han vill använda dig och dina troende syskon. Om vi ska få se en växande Jesusrörelse i Sverige med allt fler församlingar som planteras och människor som kommer till tro behöver vi låta Gud förlösa potentialen i varje människa genom den helige Ande!

Annonser

Publicerat av

Rickard Cruz

Follower of Jesus, church planter, network leader, blogger, runner, HIF supporter, married to Jessica and father to Alva, Axel and Lucas.

En tanke på “Du är en präst!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s