Ett nytt Sverige

Daniel Norburg, Immanuelskyrkan Malmö:

När jag gick i grundskolan på 70- 0ch 80-talet så var de enda med utländsk bakgrund som jag stötte på i mina klasser ett par barn som var adopterade samt någon från Finland. I dag i Malmö så har häften av alla barn i grundskolan utländsk bakgrund, dvs antingen så är de eller deras föräldrar födda utomlands.
Vi lever i ett nytt Sverige! För oss som tror att Gud har en plan för att nå alla folk med evangeliet innan Jesus kommer tillbaka är detta goda nyheter (Matt 24:14). Vi kan nu nå folkgrupper med evangeliet som tidigare var omöjliga att nå, eller mycket svåra att nå. Människor som har ryckts upp från sin kultur och sitt sociala sammanhang är också mer mottagliga för nya intryck och därmed också ofta mer mottagliga för evangeliet.

För några veckor sedan var jag uppe i Stockholm på Pionjärforum och där presenterade Öyvind Tholvsen statistik från den sk Sverigeundersökningen, där man ser medlemsutvecklingen under 2000-2010 i svensk frikyrklighet samt även utvecklingen av antal församlingar. Du kan läsa en rapport byggd på detta här: http://www.efk.se/om-efk/materialbank/aktuella-processer.html

Om jag nu har förstått det hela rätt så säger denna undersökning att de enda städer i Sverige där antalet medlemmar i frikyrkorna är fler nu än år 2000 är våra tre storstäder Malmö, Göteborg och Stockholm. Och den enda staden som har fler medlemmar i frikyrkan idag i förhållande till invånarantal är Stockholm! Det finns två tydliga och uppenbara förklaringar till denna tillväxt: För det första har man planterat flest nya församlingar i Stockholm och för det andra så har det bildats en rad nya internationella församlingar med medlemmar från olika invandrargrupper. Dessutom har flera ”svenska” församlingar valt att tydligt i vision och liv bli mångkulturella/internationella församlingar. När jag var i London för några månader sedan nådde mig en liknande rapport. 2000-2010 är det första decenniet på 50 år som kyrkorna i London växer. Förklaringen är densamma. En rad nya församlingar som domineras av stora invandrargrupper samt nya församlingar såsom exempelvis Hillsong London som når många unga och dessutom sk ”fresh expressions” i Anglikanska Kyrkan, där man har gett frihet att fönya, förändra och starta nytt inom ramen för det etablerade.

När jag kom till Malmö 1994 upplevde vi ett tydligt tilltal från Gud för vår församling. Vi skulle bli en mångkulturell församling. Vid det tillfället hade vi en medlem med utländsk bakgrund. Vi har sedan arbetat målmedvetet för att nå invandrare med evangeliet och för att de ska bli en självklar del av vår gemenskap. Idag har ca 30% i vår församling utländsk bakgrund. För ett par söndagar sedan döpte vi fem personer. Alla fem hade utländsk bakgrund…

Det är min övertygelse att varje församlingsplantering som vill lyckas i Sverige idag måste på allvar arbeta så att de med utländsk bakgrund både kommer till tro och finner en mångkulturell församling där de kan växa vidare. Detta är Guds plan med församlingen och när vi arbetar i den riktningen blir församlingen den profetiska gemenskap som den är kallad att vara. I Efesierbrevet 2-3 så talar Paulus om detta fantastiska under att i Kristus så blir jude och grek ett. Nu är man en kropp och den kroppen är församlingen. Och vad kommer den att få betyda? Jo: ”Nu skulle härskarna och makterna i himlarymderna genom kyrkan få kunskap om Guds vishet i hela dess mångfald. Detta var den avsikt med världen som han förverkligade i och med Jesus Kristus vår Herre.” (Ef 3:10-11)

Wow! Guds mångfaldiga visdom ska bli känd genom en mångkulturell kyrka, där alla folk tillsammans bildar en kropp och därigenom kan återspegla sin Gud så mycket bättre! ”Multi kulti” begreppet kanske är på tillbakagång i samhället. Det är inte lätt att nå dit utan en gemensam grund. Men i kyrkan har det bara börjat! Vi har samma Pappa, vi har samma Broder, vi har samma Ande och vi är en Kropp! Vilken förutsättning för att leva i en profetisk gemenskap som vittnar om en fantastisk Gud och en fantastisk framtid. (Upp 7:9-10)

Låt oss inte missa den historiska möjlighet som invandringen har gett vårt land att nå alla folk med evangeliet!

Vi hörs!

/Daniel

Annonser

Publicerat av

norburgdaniel

48 år, 4-barns pappa, gift med Ann-Sofie

3 reaktioner till “Ett nytt Sverige”

  1. Du har fattat min undersökning rätt. Det finns dock flera städer där frikyrkan växer. Tydligast är Västerås, där vi ser samma utveckling: nya församlingar och mycket mångkultur.
    Bra bloggat Daniel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s