Olika pionjära strömningar

Richard Hultmar, Korskyrkan Luleå

Jag tror att vi lever i en vågdal i tiden mellan den moderna tiden och den postmoderna, eller kristendomstiden och den sekulära. Jag tänker inte gå in i filosofiska skillnader i detta. Det gör sådana som Stuart Murray så bra själva. Det jag vet med säkerhet är att det kristna uttryck vi levt med i svensk kristenhet, i världens mest sekulariserade och individualistiska land, snabbt är på väg att försvinna. Gudstjänstbesöken i svenska kyrkan avtar i snabb takt och medlemskap i frikyrkorna minskar också generellt, med en del undantag. Det är dessa undantag jag vill titta närmare på och försöka se var det rör sig i svensk kristenhet och hur. Observera att jag tycker att alla dessa strömningar är positiva och till stor välsignelse för många. Frågan är bara vad som kommer att ge mest kraft in i framtiden?

Den första strömningen är vad jag vill kalla den moderna eller den traditionella

Här har vi en rörelse med växande församlingar och nya planteringar med traditionella kristna arbetssätt och värderingar, som fungerat i århundraden eller i alla fall årtionden, med rötterna i den moderna tidsåldern. Många av dessa församlingar och planteringar i Sverige präglas av nysvenskar, som tagit med sig ”sin” kyrka till Sverige eller i många fall gått in i existerande församlingar. En del präglas också av ett starkt socialt arbete eller specialisering på något område och når svenskar som på grund av stora behov är öppna för Guds hjälp. En del är klassiska svenska frikyrkor som är duktiga på att vinna sina barn och ungdomar. Några exempel är Klara kyrka i Stockholm, Södermalmskyrkan, New Life Stockholm, Korskyrkan Älvsbyn för att ge några olika exempel. I denna ström finns mycket kunnande och ofta en stark karismatik och stor tro på Guds möjligheter. Men det är få här som är duktiga på att nå ”mainstream svenskarna” vilket innebär att risken är stor att mycket av detta bara kommer att leva en generation eftersom ungdomar i dessa miljöer snabbt sekulariseras och hamnar i en krock mellan världsbilder som är svår att få ihop. (Jfr med alla svenska frikyrkokids som lämnat församlingarna de senaste 20 åren). I denna strömning är den stora utmaningen att inte blanda ihop den nedärvda moderna kyrkokulturen med budskapet om Jesus, när man planterar något nytt för framtiden. Våga ta ut svängarna och experimentera! Det finns mycket kraft och resurser som kan ge styrka åt nästa våg. Men var beredd på att strukturerna rämnar.

Den andra strömningen är den senmoderna

Här har vi en rörelse med nya församlingar och växande gamla församlingar som hämtar mycket av sin inspiration från USA eller Australien. Läs Hillsongs, Willow Creek, Saddleback, Andy Stanley m.fl. Med tydliga influenser från företagsvärlden jobbar man med tydligt visionärt ledarskap för att effektivisera, bygga och växa. Modeordet just nu är ”multi site” Nämvärt är att både USA och Australien är mindre sekulariserade och mindre individualistiska än Sverige. I mina ögon innebär det att man, om det är så att en ny våg är på väg att resa sig, backar in i framtiden med de bästa idéerna från den våg som håller på att ebba ut. Men vi ser runt omkring oss i svenska storstäder hur kyrkor som finns i denna rörelse är ganska framgångsrika, växer och tränar lärjungar. Några goda svenska exempel är United Malmö, Immanuelskyrkan Malmö och Hillsongs Stockholm. Jag tror att den ström som finns i dessa församlingar kan ge kraft för nästa våg att resa sig. Men jag tror att en förutsättning för det är att man inte faller för mega-church-frestelsen utan i stället tränar en massa lärjungar och församlingsplanterare som skickas ut i Sverige och Europa. Denna ström kommer inte ensam att räcka till eftersom den verkar attrahera senmoderna storstadsbor i första hand. Men det finns många duktiga ledare här som kan leda kristenheten in i nästa våg om man inte slår sig till ro.

Den tredje strömningen är den enkla

Detta är den minst synliga men den som det skrivs mycket om på bloggarna. Det är här människorna finns som funderar på Simple Church, Organic Church, Urban Expressions, Husförsamlingar, kommuniteter och andra experimentella men enkla kristna gemenskapsformer.Det är en ström som är lite grumlig och har rört sig nere på djupen och för med sig både nya skatter och en del gammal bråte. I klartext: En del drivs av att man ogillar andra strömningar och försöker distansera sig, medan andra drivs av en längtan att hitta enkla uttryck att leva ut evangeliet och missionsbefallnngen. Här är det svårt att ge synliga exempel eftersom många rör sig ”under radarn” men det stockholmsbaserad Maskrosnätverket är ett gott exempel. Styrkan i denna strömning är den ideella kraften, rörligheten, enkelheten, längtan efter genuint lärjungaskap i den (sub-) kultur man lever i. Jag tror att flera i denna rörelse är framtiden på spåren men kanske inte har förmågan att på egen hand skapa det momentum som behövs för att få nästa våg att resa sig. Därför är det viktigt att kommunicera med de andra strömningarna och skapa förståelse för vad man ser hör och gör.

Jag vill avsluta detta resonemang med att jag tror att det är oerhört viktigt att vi lyckas få dessa strömningar att lyssna på varandra och lära av varandra och tillsammans ta sig an den missionella utmaningen som vårt land är. Tillsammans, sida vid sida, under Jesu Herravälde, kan vi få vara med om att en ny våg, en ny rörelse kan få växa fram i Sverige.

 

Annonser

Publicerat av

Richard Hultmar

Jag är47 år, med fru och fyrabarn och är pastor i Korskyrkan, Stockholm och jobbar med församlingsplanteringsfrågor i EFK.

En tanke på “Olika pionjära strömningar”

  1. Intressant analys. Jag tycker att det är en bra beskrivning av situationen. Jag tror också att det är viktigt att vi bygger relationer mellan de olika grenarna och lär av varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s