Third places – den tredje platsen

Johannes Stenberg, Skäggetorpsgemenskapen: Ray Oldenburg, en sociolog från USA har definierat att människor normalt har olika ”platser” där de relaterar till olika personer. Lite förenklat kan man förklara ”platserna” så här:

Första platsen: Hemmet där man umgås med familjen och de allra närmaste

Andra platsen: Den dagliga sysselsättningen, ofta arbetsplats eller skola

Tredje platsen: Där man kopplar av och där man möter sina vänner. Detta är en plats dit man regelbundet går och är en del av det sociala umgänget.

Enligt olika personer inom det som ibland kallas missisional church, såsom Allan Hirsch & Michael Frost, anser att det mest effektiva sättet att nå människor och bygga församling på den tredje platsen.

Typiska tredje platser i Sverige kan vara olika föreningar, sport, studentkårer, ungdomsgårdar, hobbys etc. I Skäggetorp är t.ex. kolonilotterna en typisk tredje plats.  För många kristna blir kyrkan tredje platsen – dvs. platsen där vi kopplar av och umgås med våra vänner.

För att få en tredje plats att fungera krävs spontanitet och regelbundenhet. Därför krävs det att man investerar mycket tid i den gemenskapen.

Om det mest effektiva sättet att nå ut, är att möta människor där de känner sig hemma och kopplar av på sin fritid, blir det ett problem för oss kristna. Vi har ju redan vår tredje plats: församlingen. Vill vi möta de icke troende, blir det ofta extra projekt i vårt liv – den fjärde platsen i vårt liv. Detta leder till att vi blir stressade för vi hinner inte riktigt med fler platser än tre, vilket i sin tur gör det svårt för oss att bli trovärdiga när vi möter andra. Ofta känner vi oss inte riktigt hemma där och har inte riktigt möjlighet att koppla av, vilket i sin tur de som inte tror känner av.

För många anställda i kyrkan blir situationen ännu mer komplicerad, då kyrkan blir både första, andra och tredje platsen i livet.

Jag tror verkligen det är viktigt att vi hittar tredje platser där vi kan umgås och få vänner som inte känner Jesus. Jag tror att vi likt Paulus i Aten (Apg 17) medvetet behöver söka oss till människor och möta dem på deras planhalva med de språk och seder de känner sig trygga med.

Men för att få detta att fungera måste vi prioritera och prioritera bort bra saker som vi gillar. Lösningen är inte att göra mer för då blir vi bara stressade.

Det kan innebära att vi måste gå ner i tid i jobbet för att få tid att umgås med folk. Kanske innebär det i sin tur att vi måste välja ett enklare boende för att få ekonomin och livet att gå ihop. Kanske innebär det att vi måste prioritera bort viss tid med frikyrkovänner. I vissa fall kanske det innebär att vi måste se till att inte åka bort i samma utsträckning som tidigare. Det kan tom i vissa fall innebära att vi bör prioritera bort vissa församlingsverksamheter.

Vill vi leva missionella liv, tror jag det innebär prioriteringar: jobbiga, svåra och obekväma prioriteringar som inte kommer av sig självt. Detta brottas jag och Noomi med!

Annonser

Publicerat av

Johannes Stenberg

Församlingsplanterare från Skäggetorp, Linköping där han bor med sin fru och två barn. Var med och startade Nygårdskyrkan 2011. Var tidigare en av pastorerna i Rinkeby Internationella församling. Jobbar med profilen "Mission & Församlingsplantering" på Liljeholmens folkhögskolas bibelskola.

En tanke på “Third places – den tredje platsen”

  1. Så sjukt bra att få läsa detta! Jag blir inspirerad när jag känner att något är på riktigt, att jag kan relatera till det. Och hela det liv ni längtar och strävar efter låter verkligen jobbigt. Det gör det. Det slår an något hos mig, för jag vet att jag tycker det är jobbigt varenda gång jag sträcker mig utanför mig själv och ger av mitt liv till någon annan. (min tid, mina öron, min soffa…) Samtidigt är det något av det mest glädjande och inspirerande som finns! Att få ge något och se att det händer något. Liksom Guds sätt att befria. Man längtar efter det livet, för att man vet att det är värt så mycket. Man längtar efter att ha något värt att kämpa för.
    Tack för inlägget! Ha det fint!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s