Vad har hänt och vad kommer hända?

Öyvind Tholvsen, programledare för EFKs Församlingsprogram

Det har skett mycket under de 16 år jag bott i Sverige. Vad har hänt på området för församlingsplantering ur ett frikyrkoperspektiv och ur ett  EFK-perspektiv? Här är mina förslag:

 • En stor enighet bland alla samfund i frikyrkosverige om att vi behöver flera nya församlingar. De flesta samfund har någon anställd med ansvar för församlingsplantering.
 • Fler och fler församlingsledningar i EFK har fått upp ögonen för att det behövs nya församlingar i Sverige och talar seriöst om hur de ska vara en del av denna församlingsplanteringsrörelse.
 • Pingströrelsen börjar för allvar släppa teorin om att det bara behövs en pingstförsamling i varje stad.
 • De första verkliga satelitförsamlingarna börjar framträda inom frikyrkosamfunden på flera tiår: Nya församlingar som själv blir moderförsamling till ett antal nya församlingar. Detta har bara varit teori de senaste 50 åren.
 • Antalet nya migrantförsamlingar inom frikyrkligheten har troligtvis tredubblats under perioden och uppgår nu troligtvis till minst 100.
 • Frikyrkan har äntligen börjat sitt flytt från landsorten in i storstäderna. Se min undersökning på http://www.efk.se/sverigeundersokningen.

Vad mer skulle du lägga till?

Vad har inte skett än som kan komma att ske i framtiden? Här är mina förslag:

 • Vi ser fortfarande inte att frikyrkan har blivit genomsyrat av ett pionjärtänk.
 • Vi planterar fortfarande färre församlingar än vad vi lägger ner.
 • Vi har inte gått från att vara samfund som planterar enstaka församlingar till att se en rörelse av församlingsplantering.
 • Vi ser inte än en ström av helt nya sätt att vara församling på som förverkligar det som under lång tid har skrivits om missionella församlingar. Dessa är präglade av lokallöshet, pastorslöshet, småskalighet i stor skala, navlösa nätverk och apostolisk tänk utan fokus på apostlar.

Vad skulle man kunna lägga till här? Fundera.

En tanke på “Vad har hänt och vad kommer hända?”

 1. Man gör inte ännu en jättetydlig koppling mellan mirakler och effektiv församlingsplantering. Vineyardrörelsen som är en viktig inspirationskälla när det gäller att plantera nya församlingar betonade power evangelism och signs, wonders and church growth – titlar på ledarens John Wimbers material. Detta måste betonas mer idag. Läs gärna http://helapingsten.wordpress.com/2011/08/18/sprid-evangeliet-i-kraft-av-tecken-och-under/

  Gud välsigne dig!
  Micael Grenholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s