Knut Bertil Nyström, församlingsprogrammet i EFK

Under mina år i församlingsprogrammet i EFK har jag både gjort många spännande upplevelser av församlingspanteringar och mött härliga människor som frågat om och drömt om församlingsplantering.

Senast i mellandagarna ringde en grabb som gått bibelskola och längtade efter att få vara med i en pågående församlingsplantering där han inte själv skulle vara den som stakade ut riktningen. Jag berättade om ett antal planteringar i EFK som behöver påfyllning i planteringsteamet. Kontakten skall följas upp.

Veckan före jul mötte jag en afrikansk pastor som har planterat en församling men som söker relation till pastorer och församlingar i en större gemenskap. Han berättade att han kände tolv olika fransktalande afrikanska pastorer som har eller håller på och startar församlingar i Sverige i synnerhet bland invandrade afrikaner. Vi talade ganska mycket om vilket behovet är bland dem som kommit till Sverige på senare år, ofta med en kristen bekännelse och församlingserfarenhet från annan kultur än den vi möter i Sverige. Jag förmedlade kontakt till EFK-pastorer och församlingari grannskapet.

Någon månad tidigare satt jag i samtal med en annan pastor i en migrantförsamling. För den pastorn var en stor fråga vad som händer med andra och tredje generationen i en sådan församling. Tredje generationen i migrantförsamlingen kanske inte ens kan språket som första generationen firar gudstjänst på, och de vill inte längre vara med i en sådan gemenskap. Relationen till församlingar i den kultur som man kommit till är livsnödvändig om man skall få nästa generation med på trons väg.

Jag återkommer senare i veckan med fler erfarenheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s