Statistiktider

Richard Hultmar, Korskyrkan Luleå:
Igår kväll lyckades jag i sista minuten leverera statistiken för vår församling 2011. Som församlingsplanterare har det inte alltid varit den mest inspirerande uppgiften. (2011 gick vi plus minus noll i statistiken.) Men vår eminente programledare Öyvind Tholfsen har ju lyckats visa att församlingsstatistik kan vara både intressant och användbart. Förra veckan möttes vi i FG- nätverket och pratade strategifrågor utifrån de senaste 10 årens utveckling i Sverige. (Mer om strategin i nästa post.) Här kommer lite intressanta siffror som vi lagt märke till :

*Stockholms kommun har vuxit med 76000 invånare på 5 år till 847000 inv (2010)

*På samma period har frikyrkorna vuxit med 1350 medlemmar i Stockholm och betjänar ca 30000 människor, men det är ändå över 800000 kvar att nå där.

*I Jönköpings kommun är 15% av invånarna frikyrkomedlemmar, men 107000 inv är INTE betjänade av någon frikyrka.

*Svedala med 19000 inv är den största av de 10 kommuner som saknar frikyrka (2010).

* Våra storstäder växer. I Stockholm, Göteborg av Malmö växer också medlemsantalet mest i Sverige. (+2500 på 5 år)

*de  frikyrkostarka norrlandskommunerna tappar mest medlemmar. Bara i Skellefteå har man minskat med 500 medlemmar på 5 år.

FG-nätverkets slutsatser kommer i morgon. Du  kanske anar att vi behöver öka takten med evangelisation och församlingsplanterng…

Annonser

Publicerat av

Richard Hultmar

Jag är47 år, med fru och fyrabarn och är pastor i Korskyrkan, Stockholm och jobbar med församlingsplanteringsfrågor i EFK.

3 reaktioner till “Statistiktider”

  1. Hej! Var har du hämtat siffran 15% för Jönköpings kommun? Det är högre än vad vi brukar säga här. Kan inte det vara siffran för Jönköpings län istället? Det låter mer troligt från mitt perspektiv, men jag kan förstås ha fel.

    1. Förtydligande: Procenten 15% gäller rapporterat antal SST-betjänade. Alltså alla de som församlingarna rapporterat som deltagare i olika aktiviteter. Medlemsprocenten är 9,5% i Jönköpings kommun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s