Värme och äkthet är helt avgörande

Jonas Melin, Råslätts församlingsgemenskap, Jönköping

”En kyrka borde vara mer som en familj” säger Sofia Mirjamsdotter i Dagen idag. Hon har i helgen skrivit på sin blogg om sin besvärliga och jobbiga uppväxt i en svensk frikyrka på 1970- och 80-talen och det har gett upphov till ett intensivt samtal i sociala medier. ”Det var väldigt mycket yta, det var som någon slags tävling om vem som var mest frälst. Så kändes det,” säger hon och beskriver en miljö präglad av stränga regler, dubbelmoral och ytliga relationer. Det finns tyvärr många som känner igen sig i den beskrivningen av miljön i en frikyrkoförsamling.

Behöver vi då starta fler församlingar? Vad är det för mening med det? Är det inte bättre att lägga ner alltihop? Svaret ligger i Sofias önskan om att ”en kyrka borde vara mer som en familj.” Lösningen på våra problem är inte bara att plantera nya församlingar. Det är helt avgörande vilken typ av församlingar vi planterar. Och då handlar det inte så mycket om hur vi organiserar grupper, gudstjänster, verksamhet, ledarskap och medlemskap, utan om vilken typ av inre miljö, vilken typ av gemenskap vi skapar. Vi behöver plantera församlingar som präglas av kärleksfulla relationer, öppenhet och äkthet, djup vänskap och omsorg. Församlingar där man kan slappna av och vara sig själv med all sin svaghet och brist och där man är älskad som man är. Församlingar som verkligen är en familj på riktigt. Det är så sant att ”En kyrka borde vara mer som en familj” och är den inte det kan den lika gärna läggas ner.

Det är därför man måste börja med insidan när man planterar en ny församling. Man börjar med hängiven andlighet och kärleksfulla relationer. Man börjar med att forma församlingens DNA. Den andra av Mariannelunds folkhögskolas fyra kortkurser om församlingsplantering heter just Församlingens DNA och handlar om detta. Det kan inte betonas för mycket. Att bygga en gemenskap där vi älskar varandra och delar livet är helt avgörande både för vår tillbedjan och för om vi ska lyckas med att vinna nya människor. Detta har jag skrivit mycket om på Barnabasbloggen. Här finner du några av mina texter:

Församlingens DNA

Leva i gemenskap – tio praktiska tips

Håkan berättar om livet i Råslätts församlingsgemenskap

Mer äkta, mindre perfekta

Fyra bibliska motiv i vår gemenskap, del 1

Fyra bibliska motiv i vår gemenskap, del 2

Några tankar om att leva i kommunitet

Andlig miljövård

En växtplats för hela livet

Min övertygelse är att församlingsplanterare också måste vara gemenskapsbyggare. Det här är ett mycket viktigt samtal och jag hoppas att det fortsätter. I Dagen förs det idag även av ett par pastorer och Carl-Henrik Jaktlund.

Detta inlägg publiceras även på Barnabasbloggen.

3 reaktioner till “Värme och äkthet är helt avgörande”

  1. En församling där man på sin höjd ser varanns ansikte, om ens det, en gång i veckan.En församling där orden kärleksfulla relationer bara stannar just vid dom orden. Har en sån församling överhuvudtaget nåt berättigande att gå under namnet Kyrka/församling?

    1. Det kan man verkligen fråga sig. Guds tanke med församlingen är något helt annat i alla fall. Vi får be och arbeta för att det ska växa fram många församlingar i Sverige där kärleksfulla relationer finns på riktigt hela veckan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s