Hur riskfylld är din plantering?

Cahtrine Nygren, EFK:s församlingsprogram:

Under 2011 slöt EFK ett samarbetsavtal med det amerikanska baptistsamfundet Converge. De har jobbat mycket med församlingsgrundande och skaffat sig en hel del erfarenheter. De har bland annat börjat jobba med en riskanalys där de ser hur pass riskfylld en plantering är. Ju bättre resultat man får på de områden man tittar på ju mindre risk är det att planteringen misslyckas. En av de frågor man ställer sig är hur långt man har till stöttande församlingar som verkligen vill att man lyckas. Att ha stöd och support på nära håll har en stor betydelse. En församling är inte nog i sig själv och klarar sig inte heller lika bra ensam som tillsammans med andra.

Jag tror det är ganska många församlingar i Sverige som tänker att de inte kan plantera en församling. Man tänker att man själva som församling ska ha ett stort team som flyttar från den egna församlingen och dessa resurser ser man inte att man har och så släpper man hela frågan kring församlingsgrundande. Jag tycker detta är oerhört tråkigt. Det finns så mycket vi alla kan göra och alla behövs för att vi ska se fler församlingar grundas i Sverige.

En sak vi kan göra om det finns en plantering i vår närhet är att verkligen bli denna församling som stöttar, uppmuntrar och supportar på allt sätt vi kan. Vi kan bli den församling som VERKLIGEN vill att denna plantering ska lyckas. När vi gör det så ökar vi också chanserna för denna plantering att växa till och bli något stabilt. Så se till att du och din församling är med och minskar riskerna för våra församlingsplanteringar!

På söndag åker jag tillsammans med några andra från EFK till Tallin för att träffa flera av Converges medarbetare på en församlinggrundarkonferens som de inbjudit oss till. Vi kommer med säkerhet få del av fler erfarenheter under dessa dagar. Vi får återkomma om detta.

Annonser

Publicerat av

Cahtrine Nygren

Bor i Eskilstuna sedan 15 år tillbaka och är ledare för EFK:s Sverigeprogram med ansvar för församlingsgrundande. Längtar efter att få se en rörelse av missionella församlingar i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s