Tänk att få bli förälder

Gabriel Blad, Agapekyrkan Eskilstuna

För en månads sen blev jag pappa till en liten pojke. Från första dagen vet man att det här nya livet kommer bli viktigare för mig än mitt eget.

Livet är skapat för att gå vidare. Vi mår bra av att bli upptagna av något bortanför oss själva. När vi bli oss själva nog blir det snabbt unket. Det gäller våra liv. Det gäller vårt lärjungaskap. Och det gäller våra församlingar. Vi behöver en vision som är större än oss själva.

Jag är uppväxt med en syn på församlingen som att den idealt ständigt ska växa. Jag har fått höra hur församlingen är en organism, inte en organisation och därför växer den. Men är det växandet som ytterst utmärker livet? Det är först de senaste åren i mitt liv jag har insett det självklara som varje barn vet. Allt levande växer inte alls. Det växer till en viss gräns. Men det som utmärker livet är inte ett ständigt växande utan att det reproducerar det sig. Jag är till exempel i den situationen. Till skillnad för omkring 10 år sedan blir jag nu mera bara tjock av tillväxt, inte mer effektiv eller produktiv.

Det finns en tid för tillväxt, men en mogen församling har upptäckt att det inte längre kan vara högst på agendan. Det handlar inte längre ytterst om oss, om hur vi ska bli bättre eller större, utan vad som kommer ut ifrån oss. Kraften behöver omfördelas – utåt, utanför oss själva istället för inåt, innanför oss själva.

Jag tror att en avgörande faktor för svensk kristenhets framtid är om det ”församlingsgrundande tänket” får fäste generellt. Vad skulle hända om varje församling i Sverige tog sina målskrivningar och visioner och flyttade ner alla drömmar av vad man själv vill bli som församling ett hack och istället längst upp skrev att vårt mål är att bli föräldrar till en ny liten församling? Därefter följer alla planer på egen tillväxt, utveckling och förnyelse. Jag tror vi skulle börja likna en rörelse igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s