Har kyrkan blivit ett svart hål

Gabriel Blad, Agapekyrkan Eskilstuna

Ibland undrar jag om församlingen inte många gånger blivit som ett svart hål. Den slukar upp alla resurser inom sig själv. Den drar in de som kommer till tro, bort från skörden och stoppar effektivt varje form av rörelse. Jag tror en del av problemet är att vi har köpt en tanke, oftast omedvetet och outtalat: Om vi bara blir fler, kommer vi kunna göra kyrka bättre, och då kommer fler till tro. D.v.s. ju större ju effektivare. Ju proffsigare ju framgångsrikare.

Märker du va konstigt det blir. Strävan efter att bli fler bottnar i att kyrkan ska bli bättre. Medlet har blivit målet! Människorna är till för kyrkan, istället för kyrkan för människorna.

Jesus är inte beroende av detta. Det vet vi. Men visar vi det? Kommunicerar vi en bild av Gud som beroende av en fräsch kyrka eller begåvad predikant. Vi strävar hårt att hänga med, och det fungerar för några stora, resursstarka församlingar med duktiga, karismatiska ledare. Men kan denna strävan samtidigt vara det som berövar oss tilltron till kraften på Jesus i oss. Att han kan ändå!

Jesus säger inte till sina lärjungar: ”Å, ni med så oproffsiga möten”. Utan ni med så lite tro! Har vi tappat bort tron på Jesus i oss, på Jesus i varje människa som tagit emot honom. Vad är det egentligen som behövs för att en människa ska upptäcka Jesus? Ganska självklart: Ett möte med Jesus! Inte ett möte i en kyrkbyggnad. Det kan lika gärna ske i samtalet på tu man hand som genom en predikant på ett lovsångsmöte. Det är Jesus som är grejen. Inget annat är nödvändigt!

Vi måste återerövra tilliten/tron på Jesus i oss. Det är där han främst blir synlig. Låt oss inte lägga ner vår kraft på att göra möten utan på att göra lärjungar. Bättre lärjungar gör oss effektivare som församling, inte bättre möten.

Jag skriver inte detta för att kritisera de församlingar med stora, proffsiga möten. Jag skriver det till de församlingar som är trötta på att jaga efter det man inte är. Sätt ert hopp till Jesus i er! Upptäck vad ni är! Ni behöver inget mer. Ni behöver inte mer resurser eller en ny pastor. Ni behöver upptäcka vad ni har. Är mötet tungrott eller saknar liv – gör det enklare, inte mer komplicerat! Sätt er i en ring och börja dela vad Jesus gör i er vardag. Lyssna på varandra, uppmuntra varandra och be för varandra. Satsa på att vara sårbara, enkla och er själva istället för proffsiga. Ni kommer märka att Jesus är där och att människor blir berörda. Ni kommer också märka att ni får kraft (ut)över till att leva för något större än er själva och ”er” församlingen. Församlingen blir ett medel igen för att göra livet med Jesus och världen omkring er bättre, istället för att allt livet med Jesus går ut på är att göra församlingen bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s