Sommaren – högsäsong för kontaktskapande

Noomi Stenberg, Skäggetorpsgemenskapen i Linköping: ”Det var inte svårare än så!” konstaterade jag och Johannes efter vår första utomhussamling. Det hade nämligen inte tagit lång stund innan flera av oss i gemenskapen fått kontakt med olika personer, varav fler också kom och åt tillsammans med oss vid grillen.

 Att identifiera och hitta sammanhang där vi som ”privatpersoner” skulle kunna vara med för att lära känna människor, har varit svårare än många av oss i Skäggetorpsgemenskapen hade väntat oss. Vi har många gånger suckat över att det känts svårt, och under året har en överhängande fråga för oss varit var de naturliga mötesplatserna finns.

 Men så kom den äntligen som en frisk fläkt – sommaren! Precis som i många andra förortsområden, tycks sommaren (och till viss del även våren) vara högsäsong för socialt utbyte, och naturliga mötesplatser väcks till liv. Kvinnor syns till i mycket högre utsträckning med sina barn i lekparker, ungdomar ägnar sig åt olika sportaktiviteter och familjer grillar. Detta sker inte minst i den stora parken som breder ut sig i mitten av Skäggetorp.

 För två veckor sedan lade församlingen sin första samling i parken. Vi har valt att under varje vecka i juni, juli och augusti vara där. Vi grillar, spelar kubb och fotboll, har ansiktsmålning osv., för att avslutningsvis återses och ha en kort andakt. Det har varit uppmuntrande att se hur en så enkel sak som att gå runt och bjuda folk på kaffe har lett till flera väldigt bra samtal. Ett möte jag för egen del har fått, är med en kvinna som i stort sett inte förstår någon svenska. Det visade sig att hon inte varit i Sverige längre än en månad. För mig blev den glädje hon uttryckte över att få träffa en svensk person som kunde prata lite arabiska med henne, dock med både nöd och näppe, väldigt talande. Hur många personer kommer till Sverige med en önskan om att lära känna svenskar, men tyvärr aldrig riktigt får möjlighet till det? 

 Att knyta kontakter är första steget i att bygga relationer. Att som församlingsgemenskap äntligen få uppleva möjligheten att på ett enkelt och naturligt sätt göra det, känns både inspirerande och glädjande.    

 

Vill du höra mer om vår församlingsplantering och EFK:s satsningar på församlingsplantering är du varmt välkommen på seminarium på Torpkonferensen  midsommarafton kl 14:00-15:30 på Mötesplats Sverige.

Annonser

Publicerat av

Johannes Stenberg

Församlingsplanterare från Skäggetorp, Linköping där han bor med sin fru och två barn. Var med och startade Nygårdskyrkan 2011. Var tidigare en av pastorerna i Rinkeby Internationella församling. Jobbar med profilen "Mission & Församlingsplantering" på Liljeholmens folkhögskolas bibelskola.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s