Verklighetsterapi

Richard Hultmar, Luleå: I denna oljuva arktiska sommartid, 7 plusgrader och nordlig vind, tänkte jag på Mikael Hallenius predikan om verklighetsterapi, när jag cyklade till jobbet i Luleå i morse. Han talade i Arnemarkskonferensen i midsommar om ”Växande tro” och lyfte i en predikan fram hur viktigt det är att vi ser på vår verklighet utifrån den verkliga verkligheten som pågår vid tronen i det himmelska. Vår tro måste vara tronbaserad. Jag samtalade med en god vän igår och vi kom in på hur känslobaserade många människor är. Många utgår från hur saker känns när man ska fatta beslut, och inte från rationella fakta. Så man ”känner” att man gillar eller inte gillar vissa företeelser och personer, och känner för att göra eller inte göra olika saker, och sedan lever man på känsla. Jag tror att det är en reell fara att även många kristna grundar sin verklighetsuppfattning på vad man känner för, och inte på Ordet, Sanningen och Verkligheten i den himmelska världen. Om vi ska lyckas plantera tusentalet församlingar de närmsta åren i Sverige behöver vi lämna känsloträsket bakom oss och helt enkelt ta viktiga beslut grundade på missionsbefallningen och därmed Guds makt, och inte grundade bara på känsloladdade upplevelser i sommarkonferensernas eftermöten. Känsloupplevelserna har sin plats, men det är viktigt att viktiga beslut baseras på en tro med substans, baserad på Verkligeheten, annars riskerar vi att något annat känns roligare nästa månad.

Några korta berättelser från de senaste veckorna, som anknyter till ovanstående:

1. För några veckor sedan fick jag be för en kompis om frihet på ett område där han kämpat med synd och frestelser i flera år. Han ville bli fri men var fast i begäret efter mer. Han berättade här om dagen att när vi bad tillsammans släppte begäret och han upplevde frihet, vilket var ett helt nytt tillstånd för honom. Han sade också att han inte ville slarva bort det här bönesvaret, genom att medvetet återvända till synden. Han mötte den verkliga verkligheten och situationen förändrades!

2. I mdsommar i Arnemark lyssnade jag till ett liknande vittnesbörd, men det gällde ett annat område. Här var det en tidigare blandmissbrukare som fått hjälp via LP-kontakten i Piteå och blivit frälst och döpt. Han berättade hur han när han blev döpt blev av med allt sug efter drogerna och har varit ren sedan dess i flera år. Han kavlade också upp ena skjortärmen och sade: ”När Jesus gjorde mig fri, blev jag så glad så att jag ville göra något för honom, så jag gjorde den här tatueringen av korset”. Det var några frikyrkodamer som bleknade en aning, men det var ingen tvekan om att också han hade gått igenom riktig verklighetsterapi.

För övrigt bara en passning till Stenbergs i Linköping, som bloggar under kategorin ”Pionjärer i mellersta Sverige”: Från Luleåperspektiv ligger mellersta Sverige mellan Ö-vik och Gävle någonstans… Men mycket är ju relativt, men inte verkligheten vid tronen. Den är absolut verklig!

 

Annonser

Publicerat av

Richard Hultmar

Jag är47 år, med fru och fyrabarn och är pastor i Korskyrkan, Stockholm och jobbar med församlingsplanteringsfrågor i EFK.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s