Att göra kyrka enklare har inte varit lättare

Gabriel Blad, Agapekyrkan Eskilstuna

Att gå från att se kyrkan som något vi gör till att vara våra liv har varit både befriande och påträngande på samma gång. Befriande i den bemärkelsen att vi inte behöver åstadkomma något annat än det vi redan är för att vara kyrka. Kyrka har blivit som bäst när vi möts 2–3 personer, inte 2–3 hundra. Känslan av konkurrens med andra kristna föll. Vi behövde inte locka fler till oss och överträffa andra med att göra en bättre kyrka. Kyrkan är våra liv och de är dem vi ha att ge världen och som vi bjuder in människor till, inget annat. Framgång är inte mer välbesökta samlingar utan att leva mer väl som lärjungar till Jesus.

Men när kyrka primärt var ett möte och något vi gjorde gick det hålla distansen. Nu är det under skinnet på ett helt annat sätt. Och det gör ont på ett helt annat sätt. Att en person som besökt våra samlingar slutar komma är en sak, men det går om man ska vara krass ganska bra att ersätta den med en annan. Men när vi lever livet tillsammans handlar det inte längre om antal, utan om unika individer. Min fru träffade regelbundet en kvinna i ett halvår, där de öppnade upp sig för varandra och hjälpte varandra att bli mer lika Jesus. Det började i kvinnans behov men ganska snart märkte min fru hur de båda två ömsesidigt såg Gud förändra deras liv i processen. När den kvinnan hastigt valde att lämna tog det min fru hårt. Och vi har alla på olika nivåer liknande erfarenheter. Att tänka och leva kyrka enkelt har inte gjort det lättare.

Det faktum att församlingsplanterande rörelser av enkla församlingar mest kraftfullt växer fram i de delar av vår värld där de troende också får betala ett högt pris för sitt lärjungaskap, har fått mig att inse att om vi ska se liknande lärjungarörelser växa fram i Sverige, kommer det också ha ett högre pris än den kyrka som vi är vana vid. Det kommer vara rörelser som byggs upp av män och kvinnor som beräknat kostnaden, som insett att det kommer göra ont att följa, men ändå väjer att gå den vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s