Det är farligt att följa Jesus

Gabriel Blad, Agapekyrkan Eskilstuna

Vi fick innan sommaren glädjen att döpa en ung man, ny i Sverige från ett muslimskt land. Hans pappa hade kommit till tro på Jesus i hemlandet men det hade i förlängningen kostat honom livet. Mannens mamma och syskon var antagligen kvar någonstans i gränstrakterna i hans hemland. De hade inte råd att ta sig allihop till Europa och han har inte hört något från dem på ett halvår. Familjen har blivit av med allt – hem, jobb, sin far, närheten till varandra och möjligheten till en framtid i sitt hemland. Det hade inte varit konstigt om han varit arg på den Gud som tagit så mycket från dem. Men istället har han bestämt sig för att fortsätta på samma väg som kostat hans far livet.

Det är utmanande att möta dessa människor som betalat ett högt pris för sin tro och att börja leva kyrka tillsammans med dem. Det utmanar min trevliga kristendom som ibland mest verkar vara till för att höja den egna livskvalitén.

Han har redan hunnit med att läsa igenom Nya testamentet ett par gånger och i mötet med den svenska kulturen och med hur våra liv ser ut konstaterar han: ”Det är mammon som är eran stora avgud i Sverige, är det inte så?” Det är svårt att göra något annat än bara hålla med. Han ser tydligare än jag vad vi sitter fast i. Samtidigt är det svårt att veta vad jag ska göra med den sanningen.

Ska en kristen rörelse på nytt få fäste i Sverige så är jag övertygad om att det är den typ av kristendom som min vän får personifiera som gäller. Det är en tro som är värt att ge upp allt för. Som skakar om våra liv och prioriteringar i grunden. Ett helöverlåtet lärjungaliv som samtidigt både lockar och skrämmer. Inte ett trevlig livsalternativ som alla tycker bra om. Vi behöver inse att det är farligt följa Jesus, vi försöker faktiskt efterliknar en som själv blev dödad för sina åsikter.

Jag hoppas dessa människor som Sverige regelbundet blir välsignade av ska hjälpa oss kristna loss ur vår bekväma kristendom. Att deras liv ska forma oss, snarare än att vi vaggar in dem i våran trygga lunk. Jag står i den utmaningen just nu i mitt liv.

3 reaktioner till “Det är farligt att följa Jesus”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s