Det där med Gud är inte relevant…Gud är verkligen relevant!

I min sista blogg, tänkte jag fundera lite över det här med hur Kristendomen kan bli relevant i vårt materialistiska och individualistiska samhälle. Allt som inte tycks handla om mig och mitt, är totalt ointressant kan man tycka. Läste nånstans att den nya 3-enigheten är, Mig, Mitt och Mina. Hur kan Gud och Kristendomens Radikala budskap, bli relevant i just denna värld på nytt?

Minns en ungdomskväll vi hade för några veckor sedan, där vi hade ett samtal om att vara frimodiga i skolan med vår tro. För en del var det problemet, men för de flesta av ungdomarna var det att deras kompisar i skolan kunde inte på något som helst sätt se hur deras Kristna tro kunde vara relevant? En ung man sa så här. Min Kristna tro är fullständigt irrelevant för mina kompisar!

Hur kan Kristendomen bli relevant i Sverige och för svensken igen? Vad är det vi har missat eller tappat?

För många år sedan läste jag en utmärkt bok av Richard Foster, ”Streams of Living Water” där han systematiskt går igenom de 6 olika traditioner som finns och funnits i Kristendomen genom historien. Allt från den Sociala, den evangelikala, den kontemplativa, till den Karismatiska. Vi kristna tenderar ju att brinna lite extra för just någon av dessa traditioner och vår Kristna tro tar sitt uttryck i just den tradition och värderingar som vi brinner mest för. Jag tror att just där kan vi bli relevanta för vår omvärld. Klassiskt exempel: En Albansk nunna som en dag snubblar över något i Calcuttas slum som visar sig vara en människa vars fötter råttor, larver och flugor huserar kring. Där och då börjar hon sitt engagemang, visar sin Kristna tro, som sedermera för henne långt senare att få tala till alla världens ledare i FN. Kristendomen blev där och då relevant, på en bakgata i Calcuttas slum!

Själv beundrar jag allt socialt engagemang och ser att oftast börjar Gud där, för att sedan skapa relevans rakt in i människors hjärtan. Det var lika för Lewi Petrus, först när han började engagera sig socialt, började han få större inflytande och relevans i dåtidens samhälle. I vår lilla församlingsplantering i Sala, ser vi just detta hända. Dörrar av relevans och möjligheter öppnar sig och håller på att öppna sig, eftersom vi engagerar oss socialt, om än i liten skala.

En annan sak jag tror på som skapar relevans i människors liv, är mirakler. Är det något som har en förmåga att öppna upp människors liv, så är det mirakler, det övernaturliga, eller Super-Naturliga, som jag hellre beskriver det. I vår Gudstjänst idag, ville inte tacksägelseämnena ta slut på vad Gud gör i vår mitt just nu och vilken effekt det har på människor runt omkring oss. Ringar på vattnet av Andens verk ut från våra liv och vår vardag, till människor som möter det för första gången. Är det inte så vi läser i Apostlagärningarna? Mirakler, under och tecken till och med av inte vanligt slag?

Jag är övertygad om att det finns behov av andlighet bortanför nästa släpp av senaste Iphonen. Varför har det under 15 års tid varit en New Age väckelse, jo just utifrån människors längtan efter andlighet och det övernaturliga tror jag.

Varför inte be Gud ge dig ord och uppenbarelse in i din grannes situation och be sedan om mod att våga säga att göra det Gud uppenbarar. Det var ju just det som hände med lärjungarna. Ordet åtföljdes av under och tecken. Gud gav sitt Amen på  de ord som lärjungarna frimodigt förkunnande, utifrån vad de hade fått lära sig av Jesus. Undervisa, predika och bota sjuka. Här har vi som frikyrka mycket att återta. Predikan som inte bara är from och uppmuntrande, men också utmanande, risktagande och trosviss. Inte bara i kyrkan, utan ute i samhället.

Det finns ju en mängd trender som sveper fram och tillbaka över vår jord, men en trend som jag gillar, är att de kristna åter igen börjar gå ut på gator och torg och be för sjuka, inte bara i Afrika och när vi är på teamresor, utan mitt i Europa. Man lyssnar in vad Anden säger och sedan lyder på det ordet. Helt plötsligt när man kanske kommer med ett ord om någons familje situation, blir Kristendomen relevant.

Jag tror att själva grunden till att kristendomen skall bli relevant i Sverige  igen, är att Guds Kärlek åter får genomsyra våra liv så Kristus får lysa fram, genom en nunna, eller en vanlig ”lärjunge” som delar ett profetiskt ord.

Till sist! Tack för att jag fick dela med mig lite av mina erfarenheter och tankar denna vecka. Nu lämnar jag över stafettpinnen till nästa bloggare.

Med mycket kärlek!

Andreas Tofters

 

Annonser

3 reaktioner till “Det där med Gud är inte relevant…Gud är verkligen relevant!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s