Vad gör en rörelse möjlig?

Richard Hultmar FG-nätverket: Våra samfundsledare har sagt att vi ska: ”Verka för en ny rörelse av växande och friskare församlingar i tro på att friska församlingar växer och förmeras.”  Vår svenska frikyrkohistoria är en historia av folkrörelser och väckelser som spred sig i snabb takt över delar av vårt land och ledde till att bönhus, församlingar, föreningar och bibel- och bönegrupper startades.

Jag är medveten om att det är enkelt att säga att vi ska verka för en rörelse, men utan att reflektera över förutsättningarna för vad ingredienserna behöver vara. Jag tror inte att det nödvändigtvis behöver vara samma ingredienser som gör att församlingar växer och är friska, som gör att en rörelse startar. När jag tänker på en rörelse är det inte bara förnyelse och förbättringar av det vi redan har, utan en dynamik som leder till att nya församlingar startas i en ökande hastighet, i flera generationer av lärjungar och nya församlingar.

Steve Addison har skrivit boken Movements that Change the World och skriver att det är följande faktorer som krävs för att en rörelse ska uppstå (min översättning):

  • Glödhet tro
  • Överlåtelse till uppdraget
  • Smittsamma relationer
  • Snabb mobilisering
  • Anpassningsbara metoder

I västvärlden gå vi snabbt på ”anpassningsbara metoder” och funderar på om det är ”Simple Churches”, ”Hillsong Churches” ”Husförsamlingar”, ”Missionella församlingar”, eller ”kommunitetskykor” som ska vara metoden som ska vara genvägen till väckelse och genombrott. Men hur ska det lyckas om vi inte har en glödhet tro, där vi älskar Jesus mer än nåt annat och tar den tid i bön som behövs? Min poäng är att vi nog vet det mesta vi behöver veta veta och har de ekonomiska förutsättningarna, men vi behöver börja i rätt ända och se till att vår tro är glödhet. Kunskap är inte rätt drivkraft för att starta en rörelse. Tron är rätt drivkraft:

Jag ber för mig själv och för alla er andra som drömmer om en ny församlingsplanteringsrörelse i Sverige:

”Jag ber att era hjärtan ska upplysas så att ni förstår vilket hopp han har kallat er till och hur rikt på härlighet hans arv är bland de heliga, och hur oerhört stor hans makt är för oss som tror, därför att hans väldiga kraft är verksam.”

Annonser

Publicerat av

Richard Hultmar

Jag är47 år, med fru och fyrabarn och är pastor i Korskyrkan, Stockholm och jobbar med församlingsplanteringsfrågor i EFK.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s