En ny församling i Örebro

Veckans pionjärbloggare är Öyvind Tholvsen, ledare för EFKs församlingsprogram.
Under senaste åren har det kommit till en mängd nya såkallade migrantförsamlingar i Sverige. Detta är församlingar som har ett annat gudstjänstspråk än svenska. Jag har försökt kartlägga hur många de är, och tills nu upptäckt 85 stycken bara i den frikyrkliga delen av kristenheten. 

Fredag den 19 oktober fick min kollega Knut Bertil och jag besök av två representanter från EFK-församlingen Nya Jerusalem Internationella församling i Västerås. De har länge haft en bönegrupp i Örebro, och nu hade de beslutat att det var dags för dom att börja fungera som en egen församling. Om två veckor var det dags, stadgar var skrivna redo att beslutas om, ansökan om att få bli en i EFK samarbetande församlingar var redan skissat på och affisch inför helgen var klar för tryck med inbjudna gäster från London. 

Nu kom frågan till mig: Kan du komma och vara med denna helgen när församlingen bildas? Vill du vara en av våra talare? Det finns plats på affischen till en till. 

Här går det undan, med andra ord. Jag försökte lägga åt sidan mitt nordiska välplanerade och sade ”att det ska säkert gå att ordna.” Det rörde sig ju trots allt om en ny församling planterad av en EFK-församling. Sånt gläder mig. Med lite hemlig omplanering dök jag upp fredag den 2 november. Tog med mig en blomma och laddade för en predikan där jag visste att det fanns stort spelrum för att använda hela mitt register. 

När mötet sedan skulle börja på utsatt tid, var vi bara 3-4-5 personer i lokalen. Men Fleury, ledaren för den nya församlingen, hindrades inte av det. Han drog igång mötet. När jag började min predikan var det ett 30-tal personer på plats. Mycket sång, två predikningar, och mycket bön följt av ett härligt kyrkfika med skön afrikansk snacks. Allt sker på engelska och franska. Och allt hörs väl. Högtalaren var väl egentligen lite överflödig. 

Finns det en migrantförsamling nära dig? De är en del av det nya frikyrkosverige. Sök upp dom. Vår erfarenhet är att de är jätteglada för relationer. Från EFKs sida har vi bestämt oss för att verkligen försöka fånga upp så många som möjligt i vår gemenskap helt enkelt därför att vi tror Gud har sänt dem till Sverige för att berika vårt land. Inte problemfritt eller enkelt. Men det är inte svenska församlingar heller. Om två veckor ska Fleury möta pastorerna här i Örebro för att berätta om församlingen som nyss har planterats. 

Annonser

3 reaktioner till “En ny församling i Örebro”

 1. Hej!
  I am a Danish missionary who’s currently involved in a pioneer project in Vietnam where I live now. I collaborate with the Presbytarian (reformed) Church in Vietnam who is involved in church planting, social work/relief work and education. My job here is to start a church of theology and leadership and I am also in charge of building relations with the Scandinavian countries (Denmark, Sweden, Norway, Finland).I am therefore looking for partnerships with international theology (and leadership) schools in these countries seeing that the church here is also sending people overseas with scholarships for further studies. Seeing that you are involved with migrant churches in Sweden, I wondered if you coiuld help me with some contacts?
  I am a SALT-graduate (from Malmö) so I speak Swedish and have some contacts but I cannot write in Swedish unfortunately. I was told by the SALT (now ALT) leadership to contact a school in Norway but I just cannot believe if there are no theology schools with English programmes in Sweden? Is this true? If so, I think you should start one or get somebody else to do it! If not, then I would be thankful for any connection to such a school in Sweden. I know the Swedish people of God to be sincere and God-fearing so I want to partner with you if possible. I enjoy this blog – it brings me great joy and inspiration for ministry. Blessings to all from the people of God in Vietnam.
  Guds fried,
  Linda
  Danish ambassador of Christ to Vietnam
  http://shekinahinternational.wordpress.com

  1. Hi Linda
   Good to hear from you. Skriver på svenska, eftersom du förstår. Är själv norrman i Sverige.
   Jag är inte säker på vilken sorts kontakt du egentligen söker. Vi har Örebro Missionsskola som utbildar för församlingstjänst inom Evangeliska Frikyrkan. De är också med och skapar ALT som en av partnerna i ett nätverk. Det finns endast enstaka kurser på engelska inom dessa institutioner, eftersom inte efterfrågan på mera finns. Vi har också Missionsinstitutet som utbildar för missionstjänst och även för tvärkulturell tjänst i Sverige. Har du kollat dessa kontakter?
   Vi har också som församlings- och missionsrörelse ett större arbete i Asien med ett antal missionärer ute i fält. Vi har vårt huvudkontor för Asienarbetet i Chiang Mai. Det kan också vara intressanta kontakter för dig. Gå in på http://www.efk.se för att hitta de adresser du behöver.
   De kontakter vi har med migrantförsamlingar arbetar vi med att försöka stödja. Det är inte givet att de pastorer som finns har möjlighet att gå en utbildning. Men vi hoppas att vi ska kunna erbjuda en relevant utbildning för dessa i framtiden.
   Allt gott och en riktig god jul i Vietnam
   Öyvind

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s