Just do it – tillsammans– en modell att vara kyrka på!

Då var det min tur att skriva på denna blogg. Charlotta Aginger heter jag och arbetar sedan ett par år tillbaka i Elimkyrkan Skärholmen.

Elimkyrkan i Skärholmen är en församlingsplantering som är sprungen ur Elimkyrkan City (Stockholm). Skärholmen ligger ca 1 mil söder om Stockholm och är en typisk förort med många olika kulturer som trängs på en liten yta.

Församlingen har långsamt vuxit och etablerat sig i Skärholmen. Självklart har vi mycket arbete framför oss och är fortfarande sköra då vi är en liten grupp, men utvecklingen går åt rätt håll. Vi är just nu inne i en process där det pekar åt att vi går mot att snart bli en självständig, ”egen” församling. Fantastiskt roligt att få vara med om en sådan utveckling.

Jag vill nu här på bloggen dela med mig av Elims modell att bygga kyrka på. Elimkyrkan har flera församlingsplanteringar på gång som växer och där utvecklingen just nu går åt rätt håll. Detta sker, tror jag, mycket på grund av att det i Elim under många år odlats en miljö som ger goda förutsättningar för att grunda församling. Elim har haft ledare som Kjell Axel Johanson och Stefan Swärd som arbetat aktivt med att ge utrymme för, och tränat yngre ledare. Dessutom har en mentalitet funnits av ”Just do it”. Vi behöver försöka…det är inte hela världen om vi misslyckas. Samtidigt har varje plantering hela tiden haft stöd av övriga Elim.

Vår modell och vårt tänkande handlar om att vi alla är Elim – som vill växa genom att försöka nå människor på andra platser än i city och på andra sätt än i city. Fler människor är på så sätt hela tiden involverade i arbetet med att nå nya människor och fler gåvor är i funktion än om vi alla vara i Elim city. Alla anställda träffas 1 gång i veckan och ber för varandra, uppmuntrar och stöttar varandra. De ledare som inte är anställda, men som är involverade i en plantering ses i ett pionjärteam där samma support finns. Några av de anställda fungerar som mentorer för de ledare som finns i yngre pionjärprojekt. Dessutom firar hela Elim, 1 gång i månaden, gudstjänst tillsammans. En gudstjänst som formas av ett samarbete mellan de olika delarna av Elim. Då möts vi och får dela med oss av det unika i varje grupp, vi får fira varandras segrar och stötta i utmaningar.

På detta sätt har vi hela tiden haft och har stöd i vårt arbete i Skärholmen. Alla delar av Elim vet hur det går för oss, vad vi brottas med etc. Detta har lett till att eldsjälar i olika delar av Elim hela tiden har bett för oss. Vi har fått hjälp med att ex. leda lovsång på gudstjänsten när vi haft kort om folk eftersom vi alla är Elimkyrkan. Vi har fått hjälp med vissa satsningar som gjorts, ex. evangelisationsprojekt etc. då alla har intresse av att nå nya människor etc. På samma sätt har vi supportat andra delar av Elim där behov funnits.

Jag kan konstatera att vi tillsammans är mycket starkare än vad vi annars skulle vara. Många kan göra mycket mer än några få. Det är bra att vara del av något större!

 

 

Annonser

2 reaktioner till “Just do it – tillsammans– en modell att vara kyrka på!”

  1. Bland alla koncept jag sett för nystartsförsamlingar i 4 steg eller 7 punkter var detta, ”just do it!”, det fräschaste jag sett på länge. Väldigt intressant att du lyfter fram tanken att det inte är så allvarligt om man misslyckas som en nyckelfaktor. Ska bli spännande att följa er. Johan, teologistuderande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s