Mera mat!

Cahtrine Nygren, EFK:s församlingsprogram:
Vad kan väl passa bättre att skriva om så här veckan för jul än mat! Men mat har inte bara med julen att göra, även om vi tenderar att få lite för mycket av den varan just i juletid. Jag tror att mat är av yttersta vikt när vi är involverade i församlingsplantering. En snabb sökning i Bibeln ger nästan 1200 träffar som handlar om mat eller att äta. Det är viktigt att äta tillsammans och vi ser många tillfällen i evangelierna där Jesus äter med människor.

När jag för ett par veckor sedan besökte en av våra församlingsplanteringar i landet så kom vi att prata om just mat och hur viktigt det är att äta tillsammans. Dessa planterare ägnar en hel del tid och engagemang åt att bjuda människor på mat och fika. De hade några dagar tidigare bjudit på lasagne och vi konstaterade att det är en av de bästa ”församlingsplanteringsrätterna”. Det går att förbereda, det räcker till många och alla tycker om det! Det jobbiga är dock att koka såsen. MEN nu har ju jag det perfekta lasagnereceptet som jag fick dela med mig av då och jag gör det gärna till er läsare med. Grekisk lasagne med kokfri sås – vad kan väl vara bättre för en församlingsplanterare?

  • 500 g nötfärs
  • 1-2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk krossade eller hela tomater
  • 2 tsk örtkryddor
  • Salt och peppar
  • 2 äggulor
  • 6 dl mild youghurt naturell
  • 3 dl riven ost
  • 14 lasagneplattor

Fräs lök, hackad vitlök och köttfärs i margarin. Häll i tomater och kryddor låt puttra i 5 min. Blanda ihop ägg, youghurt och ost. Varva i form och grädda i 200 grader i 30 min.

Enklare kan det inte bli och receptet går ju att dubbla flera gånger om. Denna variant räcker till minst 4 personer.

Kanske har du också ett fantastiskt ”församlingsplanterarrecept” att bjuda på?

Med önskan om en trevlig måltid!

/Cahtrine

Annonser

Publicerat av

Cahtrine Nygren

Bor i Eskilstuna sedan 15 år tillbaka och är ledare för EFK:s Sverigeprogram med ansvar för församlingsgrundande. Längtar efter att få se en rörelse av missionella församlingar i Sverige.

2 reaktioner till “Mera mat!”

 1. Kul idé! Håller just på att översätta M4-boken del 2 och författarna skriver om att vikten av att ha bordsgemenskap och inte bara ordsgemenskap. Vi hade julfest i kyrkan i söndags där vi försökte samla våra husförsamlingar och några nya vänner. Risgrynsgröt och skinkmackor i förberett knytkalasformat (någon organiserar vad man ska ta med sig) funkade bra så här i juletid. Ikväll ska vi ha julkaks-knykalas i vår husförsamling där vi får testa andras julkakor. Jag ska ladda på gymet i förväg:)

 2. Vi hade också en matgudstjänst i vår församling, Mötesplatsen, Örebro. Vi tror stenhård på bordsgemenskapen i allt vi gör. Mycket mat ska det vara. Jesus åt mycket med folk. I kväll ska jag äta med ett gäng killar uppe på vår lokala sylta här i Brickebacken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s