Vi hoppas inte på våra gudstjänster

Gabriel Blad, Agapekyrkan, Eskilstuna

Ett citat hos Niel Cole som betytt mycket för vår omställningsprocess är när han säger att vi ska sänka ribban för vad det innebär att vara kyrka så alla kan göra det och höja ribban för vad det innebär att vara lärjungar så alla kommer göra det. Tänk vad som händer när dessa två möts. Tänk en kyrka där varje lärjunge lärt sig att han/hon kan, får och förväntas plantera nya församlingar.

Att sänka ribban för vad det innebär att vara kyrka tycker jag vi kommit rätt långt med, även om det inte varit enkelt att ge upp vissa saker vi haft förkärlek till. Men den stora utmaningen har varit att höja ribban för lärjungaskap. Där har vi det stora jobbet kvar att göra. Förändring och förnyelse är på nått sätt alltid mycket lättare på ”kyrk”-nivå men mycket svårare när det kommer ner till att ändra på våra liv.

En av de största anledningarna till att jag gillar tanken med att plantera enkla församlingar är just att man skalar bort det som så att säga gör jobbet åt oss. Vi fokuserar inte på något utanför oss själva, en gudstjänst eller en verksamhet, för att den ska vara länken mellan Jesus och människan. Vi (eller Jesus i oss) är den primära mötesplatsen för den som ännu inte upptäckt Jesus att göra det. Och om inte den primära mötesplatsen funkar, tänker vi inte att ersätta den med något annat, utan återupptäcka den.

Vi kan inte nöja oss med att ta med människor till något som i sin tur visar på Jesus. Och skär därför ner på det, inte för att det är dåligt, men för att inte nöja oss med något mindre än det som Jesus lovat: Att göra oss till människofiskare, inte bara våra möten eller våra pastorer.

För vi hoppas inte på våra gudstjänster eller vår verksamhet. Vi har inget annat att hoppas på än Kristus i oss. Härlighetens hopp (Kol 1:27). Detta utmanar mig att dagligen hitta en mer utåtriktad, smittsam, självuppoffrande och risktagande efterföljelse till Jesus. Och det behöver jag som ännu inte kommit så långt på den vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s