En lärjungarörelse i vårt land

Gabriel Blad, Agapekyrkan, Eskilstuna

Jag satt i veckan och samtalade med vår samordnare för församlingsplantering i GF, Peter Svanberg. En vis man som hunnit vara med lite längre tid än jag och fått följa cyklerna från ett antal förnyelserörelser under åren. Vi pratade om Jesusrörelsen på 70-talet, trosrörelsen på 80-talet, Vineyard och Toronto på 90-tal, Willow Creek på 2000-talet. Det var spännande att höra hans berättelser och erfarenheter. 

När jag hör honom kan jag inte låta bli att känna vibbarna av att vi står på tröskeln till något nytt i vårt land. Uppvaknandet kring församlingsgrundande tror jag är en början på något mycket större än några få entusiasters längtan. Det kommer omforma sättet vi ser kyrka och lärjungaskap generellt, och ta kyrkan utanför de gränser som vi satt upp med våra organisationer.

Jag ser framför mig en lärjungarörelse. En rörelse av nya troende som tar sig uttryck i nätverk av nya, missionella och reproducerande församlingar. Församlingarna är unika beroende på omständigheter – anpassningsbara – men alla bärare av ett gemensamt DNA. De är offensiva, Jesusfokuserade, missionerande, samhällsengagerade och ständigt reproducerande i nya församlingar. De bär drömmen om ett bättre samhälle för den svage och låter det ta sig uttryck i konkret handling. De är övertygade om att Jesus är vägen till Gud – inte en av dem. De bär tron om en framtid och ett hopp för varje människa, hur sargad eller fientligt inställd hon än verkar och är beredd att lägga ner sig själv för att se det uppfyllt.

Vi kommer se människor som knappt aldrig satt sin fot i någon kyrkbyggnad leva församling där de är – bland vänner och kontakter – i hem, invandrarföreningar, arbetsplatser, caféer, bowlinghallar. En smittande, passionerad och kraftfull vardagskristendom som ständigt tar sig nya former för att ta sig in i nya människogrupperingar. Vi kommer se evangeliet färdas längs redan existerande nätverk bland subkulturer och gängbildningar. Människor som i dagsläget inte känner Jesus kommer leva målmedvetna och självuppoffrande liv för honom, bärare av en helig kallelse och en självförståelse som missionärer och apostlar – Guds sändebud till sin egna hemstäder.

En sådan rörelse kommer påverka klimatet i våra städer. Jesus kommer att vara på människors läppar. Den kommer både bli avskydd och älskad. Kyrka kommer inte vara en plats att besöka om du är nyfiken utan något närgånget och provocerande som du vare sig du vill det eller inte kommer möta i förvandlade liv hos vänner, grannar, arbetskamrater och familjemedlemmar. Många kommer att få betala ett högt pris, men det är också där den finner sin attraktionskraft. Orättvisor kommer motarbetas. Det är ett glädjens budskap för de utsatta. Osjälviskhet kommer praktiseras i det fördolda på de mest oväntade sätt och av de mest oväntade människor. Man kommer kunna känna det, uppleva doften av det nya och vackra. Barn kommer älska det, vi vuxna svårt att ta på det. Glädje. Entusiasm. Hopp. Gud är å färde.

Jag tror vi är i startgroparna av en rörelse som går långt utöver oss själva. En spontant växande rörelse vi varken har startat eller kan kontrollera, men kan vara en del av. Jag tror vi står inför en vändpunkt i väst, då Jesustron åter igen får hitta tillbaka till sina enkla, kraftfulla och smittsamma rötter som lärjungarörelse, den surdeg som en gång genomsyrade vår del av världen genom att börja i marignalerna. En gräsrotsrörelserörelse som växer fram både inom men framför allt också utanför den etablerade kyrkan och oss som redan är kristna.

Det är vad jag tror Gud håller på med, vad jag ser framför mina ögon och vad som driver mig framåt. Tack för mig och denna vecka! 

3 reaktioner till “En lärjungarörelse i vårt land”

  1. Reblogged this on Rickard Cruz and commented:

    Igår skrev Gabriel Blad så otroligt bra på Pionjärbloggen så jag bara måste lägga upp hans inlägg på min blogg också. Läs och inspireras!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s