Färdigtuggad mat?

Det finns massvis av metoder, material och manualer om hur man gör när man tränar lärjungar. Det finns säkert mycket som är bra men jag tror att vi behöver något som är så enkelt så att vem som helst kan göra det men så utmanande att det är värt att ge sitt liv för det. Vi har under några år arbetat med något vi kallar för lärjungagrupper. Det är inte speciellt avancerat. 2-3 personer av samma kön som möts varje vecka. Rejäla portioner bibelläsning. Bön. Tilltro till den helige Ande. Bekännelse av synd.

En del som vuxit upp med en kristen tro och gått med i en lärjungagrupp kan berätta om att de läser mer Bibel under ett år i lärjungagruppen än under hela sitt tidigare liv. De vänner som har kommit till tro och varit en del av en lärjungagrupp har snabbt vuxit in i livet tillsammans med Jesus. Jag har en orubblig tro på kraften till förvandling i Guds Ord. Det pratas alldeles för ofta om att vi behöver bättre predikningar, bättre undervisning, bättre pastorer och bättre teologiska utbildningar. Struntprat! Vi behöver bättre bibelläsare, fler lärjungar. Många gånger kan våra förträffliga bibelutläggande undervisningmonologer vara kontraproduktiva utan att vi tänker på det. De gör människor beroende av att bli serverade färdigtuggad mat på ett silverfat. Lär människor äta själva istället! Samtidigt som det bara kryllar av predikningar och undervisning IRL och online läser kristna rekordlite i sin egen Bibel. Hmm… Dags för revolution!

Ät stora portioner Bibeln varje dag.

Jag tycker att det är oerhört spännande att lita på Guds Ord och Andens ledning när man tränar lärjungar. Så många gånger har jag varit frestad att alldeles för tidigt påpeka saker i människors liv som inte är bra, men låtit bli. Jag har flera gånger hört Guds maning, ”säg inget om det där, be istället, vänta lite”, och det dröjer inte länge innan Anden talar och förändrar inifrån. Jag menar inte att det inte finns plats för kärleksfull tillrättavisning och uppmuntran till ett heligt liv, men den helige Ande har ofta en något bättre känsla för timing än vad vi har. Anden ger inte bara självinsikt utan också kraft till förändring som ger förutsättningar för frukt som består.

Den här veckan bloggar jag både på min egen blogg och på Pionjärbloggen där jag är veckans bloggare.

Annonser

Publicerat av

Rickard Cruz

Follower of Jesus, church planter, network leader, blogger, runner, HIF supporter, married to Jessica and father to Alva, Axel and Lucas.

8 reaktioner till “Färdigtuggad mat?”

  1. Du har så rätt. Jesus sa när två eller tre samlas i mitt namn är jag i dom och mellan dom(min uppfattning om vad vad han menade) Det finns en dynamik mellan några få som inte infinner sig när man samlas flera. Jesus tillämpade samma metod med sina lärjungar. Har vi missat nåt?

    1. Ja, jag tror att vi många gånger har missat syftet med olika storlekar på grupper och sammankomster. 2-3 tycker jag är det som fungerar bäst för att vara helt öppna med allt inför varandra. 10-15 funkar bäst för att vara församling i bemärkelsen, andlig familj.

  2. Sant! Troende människor måste alltid akta sig för att servera för mycket färdigtuggat. Detta är ju också en grundläggande pedagogisk tanke – att lite för snabba svar ofta hämmar utveckling och lärande.

    1. Bra poäng! Om den som har undervisningens gåva verkligen vill att människor ska lära sig något så kanske det är dags att sluta försöka ge svar på alla frågor…

  3. Om dom predikningar, som levererads under årtionden, hade kunnat skapa och forma lärjungar, så hade vi haft tusen och åter tusentals lärjungar i vårt land. I stället för att ”självgående” lärjungar blir en frukt har jag snarare en känsla av att pastorer och andliga ledare håller människor i handen fram till graven.

    1. Jag måste tyvärr hålla med. Tyvärr är insikten ganska liten om de monologiska predikningarnas mycket begränsade förmåga att göra lärjungar. Det känns ju så bra att höra en härlig predikan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s