Förortens fördelar

Johannes Stenberg, Skäggetorpsgemenskapen, Linköping

Den senaste tiden har både Jonas Melin och Mattias Neve uppmärksammat vikten av att vi som efterföljare till Jesus lever och bor i Sveriges invandrartäta höghusförorter och miljonprogramsområden.

Utifrån mina 8 år i Rinkeby/Tensta och nu 2,5 år i Skäggetorp vill jag ge tre anledningar varför jag gillar att bo i förorten. Visst har förorten sina problem och utmaningar – det förnekar jag inte alls – men för mig är det ingen uppoffring att bo här. Jag trivs jättebra här och önskar inte alls att jag bodde någon annanstans!

För det första, så bor jag och min fru i en jättebra lägenhet som vi inte alls hade haft råd att köpa om vi ville ha en lägenhet någon annanstans i Stockholm eller Linköping. Då förorten fått ofta fått oförtjänt dåligt rykte blir bostadspriserna därefter. (Jag anser för övrigt att förortens dåliga rykte är ett större problem för dessa platser än problem i sig). Vill du ha ett bra boende för pengarna är min erfarenhet att du ska flytta till förorten. 

För det andra, så har jag genom att bo i de mångkulturella miljonprogrammen fått nära vänner från många olika länder. Dessa människor har berikat mig så! De har skänkt mig mycket glädje och många skatt. De har gett mig nya och intressanta perspektiv på saker jag annars aldrig skulle kunna förstå. Hade jag bott i ett svenskt villakvarter hade min bekantskapskrets förmodligen varit mycket mer homogen.

För det tredje, så vill jag personligen helst bo en i större stad då jag ibland kan känna att perspektiven kan bli för snäva på en liten ort. Samtidigt gillar jag inte den anonymitet som kan uppstå i en större stad, utan lockas mer av den bykänslan och ”alla känner alla”-mentalitet som finns på en mindre ort. I förorten får jag både och: här finns en byn mitt i staden. Det gillar jag.

Jag vill avsluta med Jonas Melins citat från tidigare blogginlägg:
Öppna ögonen och se den största utmaningen i Sverige: de utsatta höghusförorterna runt våra storstäder. Engagera dig och din församling för att stötta arbetare och gemenskaper som finns i sådana områden. Uppmuntra dem som flyttar dit och vill leva där (pressa dem inte att flytta därifrån, även om det är dina barn). Du kanske själv ska anta utmaningen att flytta dit för att vara med i en sådan församling / plantering.

Annonser

Publicerat av

Johannes Stenberg

Församlingsplanterare från Skäggetorp, Linköping där han bor med sin fru och två barn. Var med och startade Nygårdskyrkan 2011. Var tidigare en av pastorerna i Rinkeby Internationella församling. Jobbar med profilen "Mission & Församlingsplantering" på Liljeholmens folkhögskolas bibelskola.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s