Kan ett fjärilsslag i Amazonas skapa en storm i Texas?

Gabriel Blad, Agapekyrkan Eskilstuna

Låt mig berätta om en man som fick vara med om ett paradigmskifte vad gällande sin världsbild. Hans namn var Edward Lorenz, matematiker och meteorolog, och hans forskning gick ut på att genom matematiska beräkningar förutse vädret. Det som förvandlade hans värld var en testkörning av sitt eget program, då han för att spara tid istället för att köra hela den långa beräkningen från början istället knappade in värdena som han skrivit av en bit in i uträkningen och bara lät datorn köra den sista biten. Till sin stora förvåning fick uträkningen ett dramatiskt annorlunda slutresultat. Orsaken var att han avrundat talen han skrivit ner till tre decimaler, istället för de sju som datorprogrammet använde.

Det han upptäckte var att extremt små förändringar, i ett system som återkopplar till sig själv, kan med tid får oöverskådligt stora konsekvenser. Dessa system fungerade inte som mekaniska system, där små förändringarna bara är lite brus som i slutändan jämnade ut sig. Dessa små förändringar ändrade allt och Lorenz insåg att vi tittat på vädret med fel glasögon. Efter denna upptäckt kom han att hålla en föreläsning som gått till historien med rubriken: ”Kan ett fjärligslag i Amazonas skapa en storm i Texas?” Denna upptäckt var en bidragande orsak till uppkomsten av ett tvärvetenskapligt forskningsområde – kaosteori.

Varför berättar jag allt detta? För detta intresse var en av bitarna som drev mig att tänka om vad församling var. Tänk om Guds församling också snarare hamnar i denna kategori – ihop med väderutveckling, organiska system, ideologiska rörelser, ekonomiska system, samhällsförändringar – än bland mänskligt skapade strukturer i exempelvis maskiner eller institutioner. Då skulle ju samma principer gälla även för församlingen.

I så fall, så faller för det första alla färdiga modeller och koncept. Då går det inte flytta en framgångssaga från en plats till en annan, inte ens över gatan (än desto mindre över Atlanten). Även de minsta förändringarna i förutsättningarna skulle få alltför stora konsekvenser. Tänk själv: Hur lär man egentligen fjärilar att orsaka en storm? Eller skulle du vilja skriva boken: ”10 steg för dig att starta en storm i Texas”.

Men för det andra föder det hopp. Om Guds församling i sitt väsen snarast är en rörelse, kommer allt ner till vårt sätt att leva våra liv som lärjungar till Jesus. Små förändringar på detta område får (på gott och ont) enorma konsekvenser. Stormen är helt plötsligt möjlig. Men den skulle precis lika gärna (om inte mer troligt) kunna börja utanför den etablerade kyrkan – kanske bland ett gäng ungdomar som stött på en bibel och radikalt väljer att leva efter det Jesus säger – som bland teologstuderande församlingsplanterare som jag.

Och det befriar från en naiv och osund självcentrering. För även om vi skulle se en storm bryta loss, skulle orsakssambanden vara så komplexa att det knappas skulle gå att ta någon ära för det. Det skulle vara en egendomlig syn att se fjärilarna diskutera om vem som slog det avgörande vingslaget. Mänsklig berömmelse för andliga skeenden måste te sig rätt komisk utifrån Guds perspektiv.

Jag har börjat trivas med att vara en fjäril, det är befriande. Vi har ingen storm att peka på genom vårt ”arbete” och inga ambitioner att få det heller. Men vi tror på den! Inte för att jag vet hur man gör eller tror mig kunna åstadkomma det. Men vi kommer fortsätta att slå med våra vingar, och vi kommer göra det med en helig förväntan och med samma allvar som om det faktiskt skulle starta en storm i Texas. För även om vi inte kan överblicka det, vet vi, att hur vi hanterar just vår lilla del i Guds stora puzzel på både gott och ont kommer få oöverskådligt stora konsekvenser. Därför lever vi med ett avslappnat allvar, med en helhjärtad, prestigelös helighet. Vi vill med självdistans tro att just vi gör skillnad.

Och till sist: Jag är övertygad om att stormen kommer. Det vibrerar under ytan. Överallt märker jag det. Hos unga och gamla. Gud har lagt det i vår längtan. I vårt DNA. Det finns i varje ord Han talar. Och när den kommer, när vårt land än en gång sveps iväg av en genuin Jesusrörelse, då är det gott att ha ett paradigm som hjälper oss bort från dårskapen att tro att det var vi som gjorde det.

Så har du slutat slå med dina vingar. Välkommen med igen. Jag kan inte berätta hur du ska göra för att lyckas. Men bry dig inte så mycket om det utan släpp loss. Och gör det helhjärtat. Slå nya slag för Jesus. Det kan vara just ditt vingslag som behövs för stormen i Texas.

Tack för mig och denna vecka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s