Tack och hej!

Den här veckan är det alltså jag, Maria Cruz, som skriver här på pionjärbloggen. Jag har förmånen att få finnas med i ett nätverk av husförsamlingar här i Helsingborg. 

Jag har den här veckan delat lite av min längtan, som också är en del av nätverkets längtan; att få se en rörelse, av lärjungar som gör lärjungar, ta fart. Det är en verklig förmån att få finnas med i det här sammanhanget. Jag är så tacksam för min husförsamling, för de andra husförsamlingarna, för det ledarteam jag finns med i.

 Det här blir min sista bloggpost och i den tänkte jag dela några principer som jag tror är viktiga när man funderar på församlingsgrundande arbete. Egentligen är jag kanske inte rätt person för detta, jag har inte så mycket erfarenhet, men jag tänker ändå dela med mig av det lilla jag har. Så, here goes….

Läs bibeln och fundera på vad Jesus säger om:

1. lärjungaskap – Jesus talar mycket om vad det innebär att vara en lärjunge

2. uppdraget – vad sänder Jesus oss att göra?

3. ledarskap – Jesus talar mycket om tjänande ledarskap

4. församling – Jesus säger inte mycket om församlingen, men han säger att han ska bygga den

Fortsätt fundera på vad Nya Testamentet säger att en församling är och hur det verkade se ut när församlingarna träffades. Läs både Apostlagärningarna och breven. 

Sök Guds vilja. Be, och låt den Helige Ande leda. Låt det ta tid. Lyssna och gör. 

Jag tror det är väldigt viktigt att börja med ordet och bönen. Många gånger frestas vi att börja med visioner eller metoder. Det är också väldigt lätt att börja plocka in tankar och idéer från affärsvärlden; både i fråga om tillväxt och ledarskap. Här behöver man vara väldigt vaksam. Jesus vänder nämligen upp och ner på mycket av det vi tycker verkar logiskt på dessa områden. 

Tack för att du har läst den här veckan. Kanske har du blivit uppmuntrad, utmanad eller provocerad. Oavsett, hoppas jag att något av det jag har delat får bli till välsignelse för dig. 

 

Den här veckan bloggar jag både här och på Mariakcruz.wordpress.com

Publicerat av

MariaKCruz

Fru, mamma, kaffetant, boknördswannabe, komediseriefantast, Jesusföljare, husförsamlingshållapåare, Helsingborgare, smålänning. Bland annat.

6 reaktioner till “Tack och hej!”

 1. Tack för det du skriver Maria. Har blivit både utmanad och uppmuntrad. Blev väldigt uppmuntrad också av att få höra lite från Rickard i helgen om vad Gud gör ibland er. Fortsätt på den väg ni börjat gå. Rörelsen verkar ha börjat…

 2. Hej Maria Cruz!
  Apropå det du skriver om att ta in tankar från affärsvärlden i församlingsbyggande, lärjunge skapande, undervisning. Om du menar det John C Maxwell står för, så är det precis tvärtom. När jag var i Orlando, Florida, för att Certifieras till talare, mentor, lärare och coach (= leda människor in på den väg de skapats till att vandra på) fick jag höra av en erfaren pastor eller liknande, att John ärende är att bringa ut Guds Ord på ett språk som främst affärsvärlden förstår.
  Kan du hålla med om, att om Evangeliets salt hade funnits i Lehman Brothers banken, hade vi inte haft sub prime lånen som ledde till senaste finanskrisen 2008. Kanske tex Antje Jackelén hade blivit kontroversiell för helt andra orsaker än vad som nu är fallet.
  Har mitt liv fått en mening i att bli en ”saltspridare” för att förhindra den andliga-själsliga förruttnelsen. Äntligen få leva ett passionerat liv för en Guda given vision…
  Googla på John Maxwell Team till att börja med. Beställ ”Sometimes you win, sometimes you learn” från bokus.com eller livets ords förlag. Är du och jag inte öppna för vad John har att lära oss, är som att hoppa fallskärm och vägra dra i utlösarsnöret…

  1. Jag tänkte faktiskt inte på någon särskild. Det kan finnas goda idéer, säger bara att man bör pröva dem mot vad Jesus säger om ledarskap. Pröva allt och behåll det goda, som man säger :-). Har läst John C Maxwell för ett par år sen men minns väldigt lite. Tror säkert att han får vara till välsignelse.

 3. Tack att du tar upp detta Maria om ledarskap. Jag tror det är en väldigt viktig fråga. Och väldigt mycket av vårt ledarskapstänk i kyrkan idag är hämtat och inspirerat just ifrån affärsvärlden. Detta behöver ju inte vara fel i sig men jag tror du har en viktig poäng i att företag och församling är två helt skilda saker. För mig hände något i min syn på ledarskap när församling snarare blev relaterat till rörelser och enklare, familjelika gemenskaper än organisationer.

  Tycker mig se många principer som jag lärt mig från kristna ledare och böcker som är bra till byggandet av just organisationer. Men när det kommer till att se en Jesusrörelse växa fram kan de ibland bli helt kontraproduktiva. Och människor som inte passar in i ledarskapsmodellerna för företag och organisationer kan plötsligt visa sig vara nyckelfigurerna när det kommer till att se Jesusrörelser. Det är min korta erfarenhet av att försöka leda ett församlingsgrundande arbete med fokus på att bli en spontant växande rörelse av lärjungar som gör lärjungar och församlingar som gör nya församlingar.

  Personligen upplever jag, som själv varit ledare i olika kristna sammanhang, ett stort behov av att tänka om ledarskap utifrån ett nytt paradigm. Ytterst handlar det om vad vi vill se. Om vi som redan varit kristna ledare en tid vill bli en bidragande del i att se nya Jesusrörelser växa fram i vårt land, tror jag vi måste vara beredda på att lära om mycket av vad vi trodde vi redan lärt oss. Då har till exempel den förföljda, växande kyrkan i syd mer att lära oss om ledarskap än företagsinspirerade församlingar i väst. Vi behöver erkänna det: Vi har tränat oss på och blivit bra på att bygga, bevara och utveckla organisationer. Det är så våra församlingar ser ut. Men inte så bra på att vara katalysatorer för nya rörelser. Då hade vi ju sett dem i vårt land. Och för att hjälpa oss vidare härifrån är inte företagstänket rätt plats att leta på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s