Alla människor är inte lika värda

Bild

Jag vill börja med att tacka för förtroendet att skriva på den här bloggen, som jag tycker har ett mycket viktigt ärende.

Jag heter Roger Korsgren och är missionär i Paraguay, Sydamerika, utsänd av Evangeliska Frikyrkan.

 

 Kultur är för de flesta människor som luften man andas, inget man direkt tänker på i det dagliga livet, men som påverkar oss på djupet. Att bli medveten om sin egen kultur är ett viktigt steg för att kunna vara effektiv i sitt arbete för Guds rike. Speciellt i Sverige idag där de största pionjärbehoven finns i områden där det också samsas många kulturer. Att inte vara kulturmedveten är ett säkert recept för att både missa stora möjligheter samt att göra lika stora tavlor.Jag skulle den här veckan vilja dela några erfarenheter när det gäller kulturmöten vilka påverkar vårt arbete som församlingsgrundare. Mina referenser kommer från Paraguay men kanske mer våra tio år som församlingsplanterare i Stockholmsförorten Rågsved.

Dagens tema (och förklaringen till den kanske lite provocerande titeln :-): är att i de flesta kulturer är det accepterat som faktum att människor inte är lika mycket värda, inte har samma inflytande eller makt eller behöver lyssnas på i samma utsträckning. Det kallas på sociologispråk ”maktdistans”:

”… den utsträckning i vilken mindre mäktiga medlemmar i organisationer förväntar sig och accepterar att makt fördelas ojämlikt.” (Wikipedia)

Konkret exempel: mina latinomedlemmar i Rågsved kallade mig alltid ”Pastor” (med stort P), aldrig mitt namn. Jag fann det lite provocerande och jag kände mig inte alls bekväm med det. Det kändes som att de tog ut avstånd mellan oss, att jag var lite längre bort och inte det jag ville vara, en vän. Detta berodde naturligtvis på att jag som svensk tänkte att alla är vi på samma nivå egentligen och vi borde prata så och då blir det här med titlar något gammaldags och obsolet, ett hinder. Jag slösade mycket energi på detta, helt utan resultat.  Nu, här i Paraguay är jag ”Pastor” hela tiden 🙂

Jag, som kommer från en ”platt” kultur, där vi alla är på samma nivå, behövde lära mig att fungera i kulturella sammanhang där jag helt plötsligt hade status och inflytande pga. min position. Och detta utan att känna ett behov att vilja ändra på det.

Om vi inte är medvetna om den här dynamiken är det lätt båda att göra bort sig och att missa möjligheter. Som en person med status ska man inte tro att man bara kan sätta sig i en vardagsrumssoffa och snacka runt lite. När pastorn, eller vem det nu är, tycker något i en hierarkisk kultur, ja då blir det ofta så. Men samtidigt förväntas det att en pastor, eller ledare, delar ett bibelord, ber och även förmanar och uppmuntrar folk. Det tillhör rollen, en jätteöppning alltså.

Jag skulle vilja avsluta idag med att ge några praktiska råd i kulturmöten:

  • Acceptera hedersbetygelser, som att bli serverad och omhändertagen, även om det känns obekvämt
  • Kom ihåg att aktiviteter som är naturliga i en mer ”platt” kultur, som gruppdiskussion och brainstorming inte alltid är okomplicerade i andra kulturer.
  • Ursprungssvenskar med ljusare hy ses oftast som representanter för en privilegierad grupp, högre status alltså.
  • Som ledare/pastor kan det vara bra att hålla igen lite med de egna åsikterna, om du vill höra andras.

Till sist, men inte minst, allt detta betyder inte på något sätt att man behöver ändra sin grundläggande värdering att alla människor har lika värde inför Gud och att behandla alla lika, oavsett position! Tvärtom, vi har funnit att det är ett starkt vittnesbörd i hierarkiska kulturer att leva så. ”Me gusta tu trato”, som de säger här (Jag tycker om din stil ungefär)

En tanke på “Alla människor är inte lika värda”

  1. Tack till Herren att han har frälst oss från döden och att sen blir arbetat til special kärl ,en av träd och en av järn och en av silver och en guld och alla är olika värd efter vad Pappan har tilverkat av oss till olika uppgifter i livet i till han ära in anden, tack med välsignelse ,keijo sweden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s