Lita inte på någon

Min far bor i en liten ort i Närke där man kunde, åtminstone för några år sedan, gå till ett litet skjul, plocka sina ägg och lägga pengarna i en låda. Den indiska aktivisten Vishal Mangalwadi berättar om en liknade upplevelse som förvånade honom när han besökte Holland. Hans värd tog honom med till en bondgård för att köpa mjölk, de gick in i ladugården som var helt ren och mekaniserad, fyllde sin flaska med mjölk och la pengarna i en låda vid fönsterkarmen. ”I was stunned” skriver han och fortsätter, ”om du var indier skulle du ha tagit både mjölken och pengarna!” Mangawaldi fortsätter med att berätta hur han delade den här händelsen i Indonesien en gång och alla skrattade, högst skrattade en egyptisk affärsman som sa ”Vi är smartare än indierna. Vi skulle ha tagit mjölken, pengarna och kossorna!”

Vishal Mangawaldi använder det här exemplet för att visa hur hederlighet sparar pengar för alla, men det är också ett exempel på det som man kallar kulturer med hög eller låg tillit/förtroende (high and low trust cultures) I kulturer med ett högt allmänt förtroende så litar man outtalat tex på andra människor ord och löften, i allmänhet. Man utgår från ett positivt läge och justerar sedan till det negativa. Själv anser man naturligtvis att man är ”realistisk”  (det gör vi väl alla 🙂 Kulturer med låg tillit börjar i den andra ändan, de flesta människor är inte att lita på, eller de kommer att försöka lura dig om du låter dem. Tilliten avtar drastiskt utanför den egna utökade familjen.

Utmaningen för oss som kommer från en kultur med hög tillit är att vänja oss vid att andra människor inte spontant litar på oss, att de kan tro saker om oss som vi inte föreställer oss, att våra ord inte har så mycket värde. Men också åt andra hållet, att ord och det som vi uppfattar som ”löften” ibland inte är mer än ett sätt att komma ur en socialt lite komplicerad situation. Vi har just kommit tillbaka från en promenad att ge ut inbjudningar till kyrkan, och ett av standardsvaren man får är ” ja vi kommer imorgon (som är söndag)”. En person från en kultur med hög tillit kan uppfatta det som ett löfte eller åtminstone som en stark möjlighet, och förbereda sig för besöket. Men här betyder det ”jag är positivt inställd till dig”. Inte mer. Det låter som något annat, men det beror på vilka öron man lyssnar med. viktigt för att undvika att känna sig besviken och inte anklaga människor för att ljuga.

Spontan tillit visar sig i små saker. Jag kommer ihåg för flera år sedan när ett svenskt par blev arresterade i New York för att de hade lämnat sin sovande bebis i barnvagnen utanför kaféet där de satt. Ett normalt beteende om man har mycket tillit. Ett annat är traditionen med ”husesyn”, något normalt i Sverige. Här i Paraguay skulle man aldrig göra så. Man tar oftast emot utanför huset, eller på verandan. Möjligen i ett förrum om man har ett större hus och det är kallt. Men jag har nog aldrig blivit visad runt. Det kan bero delvis på att husen är små, men när jag pratade med en vän härifrån om det sa han att man inte gör så för att man är rädd att någon ska se något de sedan skulle komma för att stjäla. Det hade jag aldrig tänkt på!

Det man lär sig i församlingsarbetet är att utvärdera handlingar mer än ord. Eftersom det är komplicerat att säga nej, eller ens tveka och man inte vill tappa ansiktet heller så är muntlig kommunikation inte så tillförlitlig, för en utlänning. Bättre är att se vad personen gör, på det sättet kan man se vad de menar. 

Hög eller låg tillit är naturligtvis mycket individuellt,jag generaliserar. Det varierar också mellan stad och land, och är även något som förändrar sig med tiden, men för mig har det varit en nyttig variabel att ta med mig i mötet med andra kulturer.

Förändring ja, senaste gången jag hörde om äggen i Åsbro hade de installerat en övervakningskamera, där ser man!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s