En rörelse av nya församlingar

Cahtrine Nygren, EFK:s församlingsprogram:

I mitt förra inlägg skrev jag om behovet av att hitta de apostoliska ledarna för att vi ska få se en rörelse av nya församlingar i Sverige.  En annan del i detta handlar om vår vilja, målmedvetenhet och vision kring församlingsgrundande. När kan vi tala om en rörelse? En del säger att vi behöver se 4 generationer av församlingsplanteringar andra säger 5 generationer, sedan händer det av sig själv. Oavsett vilket så ligger vi väldigt långt ifrån här i Sverige.  Vi har fått se en del församlingar planteras och jag känner också till några församlingar som har en vision av att plantera med en bestämd regelbundenhet, detta är fantastiskt men vill vi se en rörelse av nya församlingar måste vi ha en uttalad intention av att inte bara skaffa barn utan också barnbarn, barnbarnsbarn osv. Jag tycker mig inte se detta i den utsträckning jag önskar.

Jag har själv planterat en församling där vi från början sa att vi ville bli en församlingsplanterande församling, så har det inte blivit, varför då? Jag tror detta beror på att vi har valt att bygga på det vi redan har och inte kännt oss redo att plantera igen. Problemet med detta är att vi ALDRIG kommer att få se en församlingsplanterande rörelse. Det finns inte tillräckligt många församlingar som kommer att ”känna sig redo”. Vill vi se en rörelse av nya församlingar måste vi bestämma oss för att göra detta. Vi behöver ha en intention och plan av att plantera regelbundet. Vad skulle det kunna vara i vårt land med våra förutsättningar?  Jag tror det är fullt rimligt att tänka att en församling planterar en ny församling vart tredje år där plantorna också planterar vart tredje år. Utgår vi från en församling och de börjar plantera under 2014 så kommer det att ha blivit 63 församlingar på 15 år. Vi måste börja tänka större och våga ha stora visioner. Sträcker vi oss inte mot detta så kommer vi förmodligen inte att komma så långt. Tänk om bara 15 av våra EFK församlingar skulle anta denna utmaning då har det planterats 105 församlingar till år 2020.

Utmaningen är att leva med parallella visioner. Både för den egna församlingen och för nästa plantering. Vi måste lära oss att behärska detta annars kommer visionen och arbetet med den existerande församlingen alltid att ta överhanden.

Annonser

Publicerat av

Cahtrine Nygren

Bor i Eskilstuna sedan 15 år tillbaka och är ledare för EFK:s Sverigeprogram med ansvar för församlingsgrundande. Längtar efter att få se en rörelse av missionella församlingar i Sverige.

2 reaktioner till “En rörelse av nya församlingar”

  1. Håller verkligen med dig. Tror också det vore bra om vi funderade lite på vad vi lägger i begreppet församling; hur många man måste vara och hur kan det se ut. Här i Hbg tänker vi att vi är fyra församlingar som är på väg att bli fem. Vi är på väg att få se det första barnbarnet bli till. Tror faktiskt det är viktigt att se att även små församlingar är församlingar. Det gör det hela mycket enklare, och chansen att verkligen få se en rörelse blir större.

  2. Att inte ”vara redo”, kan handla om att inte vilja starta något som det inte blir nåt av. Vem vill stå där med skammen av ett misslyckande?.Risktagande kan vara en del av Guds Rikes förutsättningar.
    Mvh Bernth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s