En liten rörelse i närbild

Gabriel Blad, Agapekyrkan Eskilstuna

I december kom John från Afghanistan till tro på Jesus efter en längre tids sökande, både i Sverige och innan han kom hit (John heter egentligen Hassib men ville efter sin konvertering hellre kallas John). På sitt dop tog han med sig sin vän Ali från Iran som har en liknande historia av att blivit nyfiken på Jesus i sitt hemland. När vi samtalar inför Johns dop kommer det fram att Ali också längtar efter att bli döpt och John döper därför sin vän bara minuterna efter att han själv blivit döpt.

När dessa två vänner fått tag i Jesus börjar de bearbeta två av sina kompisar. Under andra hälften av december månad fram tills i mitten av januari träffas de fyra vännerna tillsammans med en persisktalade kvinna (själv konvertit från Iran sedan 10 år tillbaka) varje dag och läser bibeln tills långt in på natten.

Efter många frågor, sena nätter och mycket bön väljer dessa två vänner också att döpa sig. På deras dop är en annan Afghansk man med som ett par veckor senare blir döpt. Ali har dessutom hjälpt sin vän i Iran, som han tidigare delat nyfikenheten på Jesus med, till tro. Som i sin tur har hjälpt sin fru. Dessutom har vännerna en rumskamrat som börjar ana livet som finns hos Jesus.

När jag ser tillbaka på det som skett sista 3 månaderna inser jag att det är en liten rörelse som tagit fart (del av en mycket större rörelse bland persisktalande immigranter och nysvenskar i vårt land har jag förstått). I detta har några frågor kommit upp till ytan: Kan vi få se liknande rörelser bland fler människogrupper och relationella nätverk? Och varför sker inte detta lika ofta utifrån mitt liv och bland mina ”svenska” vänner?

Ett par saker har blivit tydliga när jag sätter mitt liv och deras i kontrast som jag behöver lära mig:

  • De använder ordet predika på rätt sätt och uppmuntrar varandra till att predika mycket och ofta
    Jag vet inte var ifrån de har fått tag i det (antagligen bibeln). I vilket fall som helst har de spontant börjat använda ordet ”predika” på ett mycket mer biblisk sätt än vad jag är uppväxt med. Det är inget pastorn gör på söndag förmiddag framför redan troende, utan något de alla gör varje dag bland de som ännu inte tror. De kan komma till mig och berätta: ”Gabriel, igår predikade vi hela kvällen för vår kompis…” Jag står ofta i en predikostol, men hur ofta predikar jag?
  • De har tvingats beräkna kostnaden
    Deras kristna tro har från dag ett kostat dem mycket. De får utstå hån och utstötthet från landsmän. Några av dem lever också med vetskapen om att de kan tvingas tillbaka till livsfara i sitt hemland av svenska myndigheter. Det går inte attrahera dessa människor till tro med trevig gemenskap eller fina gudstjänster. Bara om Jesus verkligen är Vägen, Sanningen och Livet är deras livsval begripliga. Pekar mitt liv mot detta trotsiga, obekväma och för världen dåraktiga evangelium eller presenterar jag snarare min fina kyrka?
  • De har upptäckt Jesus på ett enkelt och reproducerbart sätt
    Att läsa bibeln och tillsammans upptäcka Jesus genom det är en bra väg till tro, inte bara för att det funkar, utan också för att det är reproducerbart. Direkt efter att du varit med om det kan du göra samma sak med en annan. Om vi ska se en spontant växande, reproducerande rörelse i vårt land behöver vi återupptäcka våra läsarrötter. Vi var ett folk själva som läste, tolkade, följde och spred bibelns berättelser. Nu är vi ett folk som lyssnar på experterna som tolkar åt oss. I bästa fall följer vi det vi hör, i sämsta fall bara bedömer vi hur bra budskapet framfördes. Vem som ännu inte tror på Jesus läser jag bibeln tillsammans med?

I morgon ska jag skriva om baksidan och de svåra i denna situation…

Annonser

En tanke på “En liten rörelse i närbild”

  1. Jag är så välsignat när jag hör ,att människor vänder till Herren och blir frälsta i Jesus blod seger och minkärlek är, att vinna och hjäpa och bygga upp Guds rike bland oss kristna i Guds underbara väg till seger och ,att sverige får uppleva med en väckelse är min vision och inspiration till att blir med i detta sista tid med den heliga andens ledning and hjälp, tack med välsignelse och let oss vinna mer folk till Herren,keijo södertälje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s