Mission drift

Richard Hultmar, Korskyrkan Luleå:
När vi flyttade till Luleå för att starta en församling upplevde vi att vårt uppdrag var att föra människor till Jesus och göra dem till hans lärjungar. Visionen var ett nätverk av smågrupper. Då fick vi en tom kyrkolokal, Korskyrkan, av dåvarande Nybygget (nu EFK). Vi kände en viss bävan inför att ta hand om en fastighet men tänkte att det var en välsignelse som man inte borde säga nej till och självklart har lokalen varit till välsignelse, men den har svalt massor av arbetstimmar och mellan 1 och 2 miljoner i renovering, så det har kostat. De senaste månaderna har ett samtal vuxit fram i församlingen om det verkligen är vår uppgift att vara ett ”fastighetsbolag”. Vi vill ju lägga vår tid på gemenskap och relationsbyggande. Och tomma lokaler för gudstjänster finns ju att hyra, när det behövs.
Detta har nu satts på sin spets, eftersom ett avloppsrör sprack förra veckan. Vi hamnar alltså i mer renoveringsarbete till en kostnad av okänt antal arbetstimmar, för dem som har möjlighet att ställa upp, och en kostnad på okänt antal kronor, för att klara det akuta läget. Vi tror förstås att Gud har en väg för oss igenom detta, men inser att det i alla fall en tid tvingar oss till ”Mission drift”.
”Mission drift” är ett engelskt begrepp som betyder att en organisation börjar göra andra saker än det som ursprungligen var dess uppdrag. Ett exempel är missionsorganisationer som åker ut för att berätta för människor om Jesus, men slutar med att man borrar brunnar, eller driver sjukvård utan att berätta för människor om Jesus. Ett annat är idrottsklubbar som satsat på breddidrott och folkhälsa men nu bara har ett elitlag. Eller kanske en församling som fått i uppdrag att föra människor till Jesus och göra dem till lärjungar, men måste lägga all sin energi på avloppsledningar.
Så nu funderar vi på hur vi på sikt ska hitta tillbaka till ursprungsuppdraget, när vi ”brottat ned” avloppsrörsdemonerna. Sälja kyrkan är den populäraste uppfattningen just nu.
Vad riskerar att orsaka ”mission drift” i ditt sammanhang?
Läs mer om mission drift: http://thegrantplant.blogspot.se/2009/09/mission-drift-what-is-it-potential.html

Annonser

Publicerat av

Richard Hultmar

Jag är47 år, med fru och fyrabarn och är pastor i Korskyrkan, Stockholm och jobbar med församlingsplanteringsfrågor i EFK.

2 reaktioner till “Mission drift”

  1. Spännande reflektion. Det kan ju också vara så att ni bygger nåt annat än ni tänkt bara för att kyrkolokalen med nödvändighet styr era tankar. Men Bernth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s