En hyllning till den lilla församlingen

Fokus i västvärldens kristenhet har under senaste årtiondena varit megakyrkorna. Stora kyrkor har fått ett globalt genomslag, oftast med en dynamisk och retoriskt skicklig pastor i spetsen. De gör naturligtvis mycket bra insatser och är värda respekt.

Men jag tror att vi ger för lite uppmärksamhet åt den lilla församlingen.

Det är megakyrkorna och deras pastorer som blir uppmärksammade. De är dessa som ordnar ledarkonferenserna, får tala på pastorskonferenserna och skriver böcker om hur man leder en kyrka.

Men vad gör alla vi som aldrig blir megakyrkepastorer? Ska vi lyssna till allt detta och se oss själva som något sorts B-lag. Vi spelar i division 2 och får alltid höra om elitserielagen.

Jag tror att motorn i den kristna kyrkan är de små och vanliga församlingarna med helt vanliga pastorer, som aldrig når rubrikerna, skriver ledarskapsböckerna eller talar på de stora ledarskapskonferenserna.

En realitet är att väldigt få av oss har möjlighet att bli megakyrkepastor. I många länder är det olagligt och förbjudet att bygga en megakyrka. I Iran pågår det en omfattande väckelse för närvarande där miljoner blir kristna, men allt händer i underjordiska, illegala husförsamlingar, hjältarna är de informella ledarna i små församlingar som riskerar sina liv. I länder i ett tufft andligt klimat, och det gäller generellt i Europa, är det svårt för en församling att nå över 1000 medlemmar.

Sedan tror jag att vi måste inse fakta, de flesta av oss pastorer saknar ledarförmåga och organisatorisk förmåga att leda en grupp människor på flera tusen personer.

En megakyrka kan mycket lätt bli ineffektiv, det kräver mycket stor skicklighet i motivation och organisationsförmåga att skapa en lärjungaformande megakyrka, där de allra flesta är aktivt engagerade. Vissa har den ledarförmågan och ska respekteras för detta, men de flesta av oss har inte dessa egenskaper. Erfarenheten visar också att megakyrkan blir väldigt beroende av en person i ledningen, när den syndar eller dör, är risken stor att kyrkan kollapsar.

Enligt min mening är små församlingar i de flesta fall mer effektiva, människor blir mer delaktiga och engagerade, och man vinner fler människor för Kristus i relation till antalet församlingsmedlemmar. En växande liten församling kanske i vissa fall når längre genom att plantera en ny församling när man har nått en viss storlek, än att försöka bli en megakyrka.

Det är så vi jobbar i Elimkyrkan Stockholm. Vårt mål är att grunda 10 församlingar till 2020 och vara ett nätverk av 10 församlingar. Nu håller vi på att etablera den 6:e och 7:e församlingen. Men det är små församlingar. Men vår erfarenhet är att det blir effektiva församlingar i det avseendet att det frigör människor i ledarskap och ansvar, och man når och vinner nya människor. Lärjungaformandet blir enklare att hantera i en mindre grupp människor. Vissa av våra satsningar skulle nästa kunna kallas för simple simple-churches, små lärjungagrupper på 3-4 personer som formas. När man t.ex. arbetar med människor med muslimsk bakgrund kanske det är enda sättet att jobba, det blir för stor kulturell barriär att gå till en större kyrka.

Så är du pastor för en liten församling, sträck på dig, du är viktig, du är avgörande. Det är där som huvudjobbet görs.

Det är samma sak som med idrottsrörelsen, den bärs upp av alla ideella ledare på lokal nivå. Men det som uppmärksammas i media är eliten. Men utan lokala ungdomsledare blir det varken någon Zlatan, någon Henrik Stenson eller bröderna Sedin.

Det är likadant i den kristna församlingen. Det är så bra med Bill Hybels och Brian Houston och Holy Trinity Brompton. Men det är pastorerna i alla de små församlingarna och pionjärpastorerna i de små församlingarna som bär upp alltsammans.

Jag har ägnat stor del av mitt liv åt att vara pastor i en liten församling. När vi började i Brandbergen på åttiotalet var vi i början ett tiotal personer. De församlingar vi planterar idag är i starten i samma storlek. Men det finns växtkraft och liv i det lilla. I Skärholmen var det 65 personer på gudstjänsten för några veckor sedan. I Hallonbergen 45. Lighthouse i Bergshamra samlade 16 personer under påskveckan. 50 personer är nu med i vårt simple-Church nätverk i sydvästra Stockholm, vår ryska församling var 40, vår lilla etiopiska församling har nyligen välkomnat 6 nya medlemmar, samma sak med den kongolesiska församlingen. Med mera, med mera. För några år sedan var det 0 i dessa församlingar, de existerade inte.

Istället för att deppa över att det går dåligt, att man är en för liten församling, att man har för lite resurser, är utmaningen att se Guds stora möjligheter i det lilla sammanhanget, och vad Gud kan göra i och med en liten församling.

Annonser

4 reaktioner till “En hyllning till den lilla församlingen”

 1. Jaha, jättebra skrivet, men byggs då en ”megakyrka” också som starkast upp med små cellgrupper/husförsamlingar?!
  Det var så John Maxwell gjorde under sin tid som pastor, givetvis genom att misslyckas kapitalt första gången. Utvärdering av fiaskot ledde dock till succé.

  Visst är det en katastrof om en ledare faller i synd. Jag undrar då hur det varit med helgelsen, den personliga utvecklingen/växten upp till Kristi likhet, att få tillbaka härligheten från Gud genom att fostras och prövas så att Helig Andes karaktär blir starkare på min/vår egoisms bekostnad?
  Jag undrar om inte dessa ledare någon gång hört någon varningsklocka ringa i sitt inre men valt att inte lyssna!
  Jag tror Jesus menade när Han sa: ”- Mig förutan kan ni ingenting göra..” att vi negligerar Guds ledning eftersom vi aldrig kan ha Jesus ”helikopter-perspektiv” på tillvaron. Saknas ledning medan vi i övrigt har fostrats till att göra rätt saker, spårar vi förr eller senare ur (ju förr desto bättre, tror jag…)

  Det kan vara av stort värde att lära av John Maxwells UTVÄRDERADE erfarenheter för att komma snabbare fram till att transformera Guds folk från svansen på hunden som samhället viftar på hunden med, till att hunden får bli det den är; – vallhunden som leder folket/fårskocken på Guds vägar.
  Se http://www.johnmaxwellteam.com
  Lennart Davidsson, JMT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s