Profeter – Guds språkrör

För att förstå vad en profet är behöver man förstå profeterna i GT. Profeter var personer som fungerade som språkrör för Gud för att förmedla hans tilltal till gudsfolket. Profeterna fungerade som Guds provokatörer och inspiratörer. De utmanade status quo, de fördömde död religion och de utmanade Guds folk att leva i hans liv och närvaro.

En viktig skillnad mellan GT och NT är att den helige Ande bara vilade över vissa under GT:s tid vilket gjorde att man var beroende av profeterna för att höra Guds röst. Under GT fungerade profeterna som ofelbara förmedlare av Guds röst. Från och med pingstdagen som beskrivs i Apostlagärningarna har allt Guds folk möjlighet att ta del av den helige Andes tilltal och alla är kallade att pröva det som förmedlas. Profeterna ska fortfarande ta emot och förmedla Guds tilltal men de ska framförallt utrusta allt Guds folk att leva profetiskt.

I NT finns en mycket tydligt koppling mellan apostlarna och profeterna (exempelvis Apg 13:1-4, 15:32, 40, 21:8-11, Ef 2:20, 3:5, 4:11, 1 Kor 11:28). Profeterna är tänkta att på ett mycket tydligt sätt vara en del av det missionella (apostoliska) arbetet och lägga grunden i nya församlingar (Ef 2:20).

Vanliga missuppfattningar

Det finns inte längre några profeter. Svar: Det finns inga goda bibelbelägg för ett sådant påstående och många historiska exempel som pekar på motsatsen.

Profeter är ambulerande kristna ”fortune cookies”. Svar: Tyvärr har det ibland blivit just så. Om vi vill hitta in i en nytestamentlig förståelse av den profetiska tjänsten är det viktigt att profeter aldrig blir ett slags karismatiska medlare/präster utan att de faktiskt utrustar allt Guds folk att höra Guds röst och leva profetiskt.

Profettjänsten är den enda viktiga så låt oss samla så många som möjligt på samma plats tills väckelsen kommer. Svar: Det finns en del ”profetiska ghetton”. Om du kommer i kontakt med ett sådant – fly! Så viktigt att profeter kopplar med alla de andra tjänsterna och ger sig till en större apostolisk/missionell vision.

Nytestamentliga exempel (förutom Jesus)

Judas (Apg 15:32), Silas (Apg 15:32), Agabus (Apg 11:28, 21:10)

Antal: 3 st

Viktiga utmaningar i en missionell rörelse

  • Att utrusta allt Guds folk att höra Guds röst.
  • Att tydligt koppla med apostlar och de övriga tre gåvorna.
  • Att inte fastna ”i församlingen” men använda gåvan i uppdraget att gå ut och göra lärjungar.

Har Jesus kallat dig att fungera som profet? Skriv inte ”profet” på visitkortet. Se till att fungera i det profetiska istället! Låt Jesus sända dig!

Den här veckan bloggar jag både på rickardcruz.se och på Pionjärbloggen.

Annonser

Publicerat av

Rickard Cruz

Follower of Jesus, church planter, network leader, blogger, runner, HIF supporter, married to Jessica and father to Alva, Axel and Lucas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s