Växer en ny rörelse fram?

Gabriel Blad, Agapekyrkan, Eskilstuna

2006 blev jag del av den framväxande församlingsgrundande rörelsen i vårt land. I det kristna sammanhang jag tillhörde var församlingsplantering då något nästan exotiskt i utkanten för några få entusiaster. Mycket har hänt sen dess. Idag är det en självklar och central del för i stort sätt varje samfund. I varje större stad i Sverige finns en eller fler församlingar med mindre än 10 år på nacken. Det rör på sig.

I helgen var jag med på en sammankomst under namnet Katalysator (Cathrine skrev om den härRickard Cruz har skrivit mer om helgen på sin blogg). Under denna helg förstärktes känslan av att vi ser en ny rörelse växa fram i vårt land.

Det var egentligen inget exceptionellt med själva helgen även om allt var väldigt bra. Go gemenskap, tänkvärd och utmanande undervisning och härlig lovsång, men detta har nog de flesta som var där varit med om förr. Och även om vi fick möta Gud, var det ingen exklusiv ny smörjelse som Gud lät falla över just oss (tack och lov), utan samma gamla fantastiska helige Ande.  Nej, det som fick mig att ana vibrationerna av att något nytt är å färde var snarare träffen som fenomen än själva träffen i sig. Människorna som kom dit snarare än programmet de kom dit för.

Helgen visade att runt över vårt land har Gud simultant börjat tala till människor om ett nytt förhållningssätt till vad det innebär att vara lärjunge till Jesus och att vara församling. Livet med Jesus handlar om något mer än att gå till kyrkan. Det finns en otillfredsställelse över att passivt sitta med på program som andra utför. Och framför allt, denna insikt har fött något mycket djupare än missnöje – den har börjat ta sig uttryck i nya initiativ och församlingsexperiment.

Det verkar som församlingsplantering som en gång var något exklusivt, för några få särskilt kallade, mer och mer börjar bli var lärjunges egendom. Kyrka börjar bli greppbart. Fler och fler börjar tro, att även jag kan starta en församling i mitt hem, på min arbetsplats eller bland vännerna jag möter på min fritid.

Detta tror jag är kraften bakom denna nya rörelse. Den har sin dynamik i fusionen av två strömningar: Dels den missionella och dels husförsamlingens enkla och nära församlingssyn. Rötterna i den missionella församlingsplanterande rörelsen gör att den till skillnad från tidigare husförsamlingsrörelser primärt är en missionsrörelse. Dess mål är inte så mycket att förändra kyrkan som den är att förändra vårt land. Men husförsamlingstanken gör å sin sida att den missionella församlingen och det församlingsgrundande arbetet blir tillgängligt för den vanlige lärjungen.

Fortfarande har vi lång väg att att gå. Den allmännan nivån på lärjungaskap behöver fortsätta höjas och synen på kyrkan behöver fortsätta förenklas. Ännu ser vi alldeles för få församlingar spontant växa fram, utanför våra centralt planerade församlingsgrundande projekt. Men det har börjat hända. Exemplen börjar komma. Viktigaste uppgiften just nu kanske kan sammanfattas i detta ord: Bemyndiga. Det var nog detta som berörde mig i helgen, att möta människor som upplevt sig bemyndigade att börja göra något nytt – något som de tidigare inte trott att de fått/kunnat göra.

Annonser

One thought on “Växer en ny rörelse fram?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s