En ny församlingsmodell förändrar inte världen

Gabriel Blad, Agapekyrkan, Eskilstuna

Idag vill jag skriva om det som jag ser som den avgörande faktorn för om vi kommer att få se den lärungarörelse som jag hoppas vi är i startgroparna av och som jag skrev om igår:

För något år sedan dök ett TV-shop-paket upp hos mina svärföräldrar. Svärmor var inte så glad i köpet och ville skicka tillbaka alltihop men svärfar stod på sig. När den fantastiska maskinen äntligen var på plats gick svärmor demonstrativt och rotade i garderoben. Fram plockade hon en näst intill identisk maskin, bara det att den gamla var blå istället för röd.

Det måste ha hållit på rätt länge det här. Jag kommer själv ihåg när jag som liten var på besök hos vänner med ”parabol” och tyckte att det var spännande att se på TV-reklam. De hette lite annorlunda, men redan då hade man kommit på det revolutionerande träningsredskapet som på 5 minuter om dagen skulle förvandla otränade människor till vackra modeller. Och med jämna mellanrum har det fortsatt komma nya, alla lika bra, och alla lika små och smidiga så att du lätt kan fälla ihop dem och lägga dem i garderoben.

Det är nog inget fel på redskapen. Men som jag konstaterat på svärfar: ännu ett redskap i garderoben kommer inte förvandla våra kroppar. Och om vi mot förmodan regelbundet skulle börja använda vår nya ”Wonder Core Ultra Plus” skulle vi snabbt inse att det faktiskt inte är redskapet utan träningen i sig som är grejen. På reklamen ser man vältränade personer som berättar hur effektivt och fantastiskt just detta redskap är. Men det är knappast TV-shop som lärt dessa människor att träna regelbundet. Reklamen har varken kraft eller intresse av att göra något åt det problem som den adresserar och utnyttjar för att sälja. Och egentligen vet vi ju det redan, problemet är inte att vi inte har tillgång till rätt träningsredskap, utan att vi sitter framför TV:n istället för att ”göra det”. Men det är liksom lättare att sätta sitt hopp till ännu ett nytt redskap än att faktiskt ändra sitt liv.

Är det samma tomgång som drivit oss kristna i väst? Har vi försökt hålla uppe motivationen genom att regelbundet importera och lansera nya kyrk-koncept med allt kortare intervaller? Det är säkert inget fel på majoriteten av koncepten. Men ännu ett koncept? Det kommer varken förändra våra liv eller vårt land.

I motsats mot vad du kanske tror är det inte organiska kyrkor som jag hoppas på. Som koncept förmår små, enkla husförsamlingar lika lite som alla andra att åstadkomma långvarig förändring. Det vi är i akut behov av i västerländsk kristenhet är en förändring som går djupare än ”nya redskap”. En förändringen som når ner i själva det DNA som formar oss. Vi behöver mer än ett nytt sätt att göra kyrka på. Vi behöver ett nytt paradigm över hur vi ser på och praktiserar efterföljelse, kyrka, ledarskap och mission. Och vi behöver en förnyad erfarenhet av Jesus och fördjupad överlåtelse till hans herravälde.

Utan detta kommer den organiska/enkla församlingsrörelsen reduceras till ytterligare ett projekt att försöka hitta lösningen utanför oss själva. Ännu ett varv i ekorrhjulet, nu under parollen: ”Blir vi bara av med kyrk-institutionen så kommer allt bli bra.”

Vi måste sätta vårt hopp bortom våra nuvarande, tillfälliga församlingskonstellationer (oavsett modell). Detta inte sagt som att kyrka som gemenskap skulle vara oviktigt. Men det nya kommer formas av lärjungar som fungerar lika bra oavsett om en ny kyrka med engelskt namn och fräsch lovsång finns i deras närhet eller inte. De har märkt att de bär kyrka i sig – inte på ett individuellt sätt – men genom att drivkraften till bygga familjelika, överlåtna relationer med andra kristna finns inom dem snarare än i organisationsformen. Med all respekt för Bill Hybels, men den lokala församlingen (församlingsorganisationen) är inte väldens hopp – Jesus är det.

Så. Vänta inte på att en organisk kyrka ska startas i din närhet. Flytta inte till en stad där de finns. Det är inte det ni behöver. Vänta på Jesus. Följ honom, gör det han gjorde, dra med andra på vägen och kyrka kommer uppstå av bara farten. Bekymra er inte om ni är med i rätt sammanhang. Bekymra er om att vara nära Jesus, nära varandra och nära de människor ni längtar efter att ska upptäcka Jesus. Hoppas inte på en annan församlingsmodell, nytt ledarskap eller fräschare kyrka. Hoppas på Jesus. På Jesus i er. Det är härlighetens hopp. Världens hopp. Sveriges hopp. Er stads hopp. Ert grannskaps hopp. Era vänners hopp. Er gemenskaps hopp. Ditt hopp. Han och inget annat.

Annonser

5 reaktioner till “En ny församlingsmodell förändrar inte världen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s