Evangelium och efterföljelse

Richard Hultmar: I helgen som gick undervisade jag om lärjungaskapets utmaningar i dagens kultur på M4. Jag kommer inte att återge hela den undervisningen här, men en glimt. Den största utmaningen är kanske att förstå vad lärjungaskap är. En del tänker sig bibelstudier på scoutläger, andra tänker sig konfirmationsundervisning, andra tänker sig att kanske att det är för de som är extra kristna, eller kanske ett träningsprogram för nykristna. En del tänker att man kan vara kristen utan att vara en lärjunge, men kan man verkligen det?

Innan jag kommer in på några definitioner vill jag komplettera gårdagens text om evangelisation med att evangelisation inte kan frikopplas från lärjungaskap, och tvärt om. Även lärjungaskap handlar om evangelium. Lärjungaskap handlar om att leva det liv som de goda nyheterna om Jesus förmedlar.

Här kommer några utmanande definitioner (i två fall direktöversatt ur böcker på engelska):

Paulus: ”Följ mitt exempel liksom jag följer Kristi exempel”

Dallas Willard: ”Som lärling till Jesus lär du dig av Honom hur du ska leva på det sätt som han skulle ha levat om han var du”

Alan Hirsch: ”Den livslånga uppgiften att bli som Jesus genom att ge kropp åt hans budskap”

Jesus: ”Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria.”

Följande diktliknande mening sammanfattar hur jag ser på lärjungaskap:

Att följa, Att lära sig av, Att tillbe, Att förkroppsliga, Att tro på, Att tjäna, Att lita på, Att leva i – JESUS- Jämt!

Trevlig helg!

Annonser

Publicerat av

Richard Hultmar

Jag är47 år, med fru och fyrabarn och är pastor i Korskyrkan, Stockholm och jobbar med församlingsplanteringsfrågor i EFK.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s