Etablerade församlingar behövs!

Johannes Stenberg, Nygårdskyrkan Skäggetorp i Linköping (EFK)

Evangeliska frikyrkan har betonat församlingsplantering tydligt allt sedan de tre modersamfundet gick samman för 18 år sen. EFK har varit föregångare när det gäller att plantera församlingar i Sverige, men samtidigt kan jag konstatera att det inte tas så många initiativ nu.

Utifrån vad jag kan se så beror de församlingsplanteringsinitiativ som tas i EFK allt som oftast på att några individer tar ett initiativ. Sällan ser vi etablerade församlingar som strategiskt tänker församlingsplantering. Det finns församlingar som New Life och Elim i Stockholm samt Immanuelskyrkan i Malmö som strategiskt och regelbundet planterat församlingar. Visst finns det fler etablerade församlingar som varit del av en församlingsplantering men få är de som gör det mer än en gång och som har en medveten strategi för att det ska ske regelbundet.

Det är de etablerade församlingarna som behöver äga församlingsplanteringsfrågan om EFK ska bli en församlingsplanteringsrörelse. Jag tror också det är då vi kan se församlingsplantering ske i större skala. Genom att de etablerade församlingarna finns med på tåget tror jag även att de initiativ som tas kan bli mer livskraftiga och planterare som helt ger sig hän får ett större skyddsnät.

När vi flyttade till Linköping valde Ryttargårdskyrkan att ”adoptera oss” och bli vår moderförsamling. De har stöttat oss ekonomiskt, hjälpt oss i relationer med andra församlingar i stan, samt varit ett värdefullt bollplank. I gengäld tror jag vi inspirerat och kommit med viss förnyelse.

Kombinationen församlingsplanterarens iver och entreprenörsanda tillsammans med den etablerade församlingens stabilitet tror jag är ett framgångsrecept om vi vill se församlingar startas och växa. Församlingsplanteringarna behöver de etablerade församlingarna och de etablerade församlingarna behöver pionjärernas engagemang.

När jag och min fru valde att bli församlingsplanterare var alla vi mötte i EFK-sammanhang var så positiva – och just precis det ser jag som det stora problemet. Alla tyckte det vara bra med församlingsplantering, MEN ytterst få tänkte att det skulle kunna vara ett alternativ för dem och ännu färre etablerade församlingar tänkte att det var ett alternativ för deras församling.

Vill vi se en rörelse av församlingsplantering i Sverige tror jag de etablerade församlingarna är en viktig nyckel, men var är ni? Ni behövs nu!

(Jag spanade om detta på EFKs kongress i maj. Du kan lyssna på det jag sa här.)

Annonser

Publicerat av

Johannes Stenberg

Församlingsplanterare från Skäggetorp, Linköping där han bor med sin fru och två barn. Var med och startade Nygårdskyrkan 2011. Var tidigare en av pastorerna i Rinkeby Internationella församling. Jobbar med profilen "Mission & Församlingsplantering" på Liljeholmens folkhögskolas bibelskola.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s