Sälj kyrkan!

Richard Hultmar, Luleå: 

När jag och min hustru flyttade till Luleå med avsikten att starta en ny församling var nästan det första som hände att vi fick en kyrkolokal. Det var den gamla församlingen i Korskyrkan som lade ned verksamheten och hörde att vi var på gång med något nytt. Det var med en viss vånda vi tog emot fastigheten, för vi insåg att det var stora renoveringsbehov, och vår vision var ”tvåvingad” med en betoning på nätverk av hemgrupper. Men vi tackade ja, för möjligheten att fira gudstjänster i egen lokal var mycket lockande.

Mellan 2001 och 2013 upptäckte vi succesivt en sanning, som är jobbig att hantera, och som många församlingar kämpar med: Lokalen formar församlingen.

När man har en lokal måste den förvaltas, renoveras, städas, målas och skötas om. Det i sig innebär att en viss del av medlemmarnas tid läggs på lokalvård och en viss del av församlingens ekonomi går till att sköta om lokalen. Det är inget fel i det, men i en pionjärsituation gör man klokt i att beräkna dessa kostnader gentemot visionen. Hur mycket tid och arbete får en lokal kosta, när man är starkt begränsad?

När man börjar mötas i en ny lokal är det kul att förändra och göra om och så gott som möjligt anpassa lokalen efter de behov man har. Vi målade om, flyttade upp fikaborden från källaren, möblerade om och fräschade upp, så vi trivdes. Men efter ett antal år så ”sitter detta i väggarna” och lokalen i sitt nuvarande skick har blivit en identifikationsmarkör, eller ett ”heligt” rum. Alltså något man inte bör ändra på, för Gud har gjort under och en del börjar koppla sina gudsmöten till lokalen i sitt befintliga skick. Och när nya människor kommer in i församlingsgemenskapen fattar de inte alls varför möbleringen ser ut som den gör och dessutom är så opraktisk.

På 90-talet talades det mycket om församlingstillväxt. En punkt man talade om var att när en lokal var fylld till 70% så slutar det komma mer folk. Alltså om man har möblerat med 50 stolar, så upplevs det som fullt när det är 35 personer på plats. Vår erfarenhet är att det stämmer. Vår lokal hade med normalmöblering just ca 50 platser och vi har inte lyckats växa våra gudstjänster bortom drygt 30 personer i genomsnitt, trots att församlingen är dubbelt så stor, oavsett hur man räknar.

Så slutsatsen är att en lokal formar hur en församling använder sin tid och sina pengar. Det formar identiteten hos församlingen och det formar hur stora gudstjänster man kan ha. Obekvämt, men sant.

Men nu är vi inte kvar där. Förra månaden beslutade vi oss för att sälja lokalen och hyra in oss i en annan kyrka i stan. Ovanstående resonemang har självfallet påverkat oss, liksom det faktum att lokalen kräver omfattande renoveringar utan att bli större, eller mer funktionell. Huvudskälet är dock att vi upplevt att Gud leder oss att satsa ännu mer på vårt nätverk av hemgrupper. Tilltalet var: Sälj kyrkan! 

Så nu jobbar vi för att frigöra tid och energi för hemgrupperna. Men vi fortsätter med gudstjänster, fast i en annan omgivning. Vi får se vad det gör med oss.

Annonser

Publicerat av

Richard Hultmar

Jag är47 år, med fru och fyrabarn och är pastor i Korskyrkan, Stockholm och jobbar med församlingsplanteringsfrågor i EFK.

3 reaktioner till “Sälj kyrkan!”

  1. Tack för att du delar detta Rickard! Fascinerande att ni måste investera så mycket tid, energi och pengar för att samla 30-50 pers. I min (hus)församling får vi utan problem plats med så många i mitt och mina pastorers vardagsrum, om vi delar upp oss. Just nu är vi inte fler än 15, men vår målsättning är att om vi växer så försöker vi inte skaffa oss en större byggnad (addition) utan vi delar upp oss i olika hem (multiplikation). Så fungerade ju den apostoliska församlingen i Jerusalem – de var 3000 pers som samlades i hemmen, inte för att det på den tiden fanns ett hem som rymde 3000 pers, utan för att de olika husgrupperna sågs som delar i en och samma församling.

    En annan lärdom jag kan skicka med är att gudstjänst på Bibelns tid innefattar evangelisation. Den apostoliska församlingen samlades ute på tempelplatsen varje dag för att evangelisera, bota sjuka och be tillsammans med de som ännu inte följde Jesus. Paulus tog med sig församlingen till synagogan och hedniska samlingsplatser för att evangelisera (Apg 19). Därför har vi i min församling, Uppsala Mosaik, ”kom in, gå ut”-gudstjänster där alla går ut och evangeliserar efter att vi bett, läst Bibeln och samtalat hemma hos mig. Mycket effektivt, folk har blivit frälsta ute på stan och lärjungar har tränats i evangelisation.

    Guds välsignelse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s