”Uthållighet är vad vi behöver”

Johannes Stenberg, Nygårdskyrkan Skäggetorp, Linköping

Den sista tiden har jag tänkt en del på orden från Hebreerbrevet 10:35-36: ”Ge inte upp er frimodighet, den skall rikligen belönas. Uthållighet är vad ni behöver för att kunna göra Guds vilja och få vad han har lovat.”

Uthållighet är verkligen inte de mest populära ordet i vår kultur. Vi matas med att ständigt med oändliga möjligheter och uppmanas att alltid se till att vi förverkligar oss själva. Att överlåta sig till något långsiktigt blir därför nästan provocerande. Att medvetet välja bort sin valfrihet sticker i ögonen.

För mig och min fru har församlingsplantering ofta inneburit att vi måste prioritera bort saker. Det går inte att prioritera om vi inte första prioriterar bort. Detta låter trist, men det ger också en helhet och hindrar en från distraktioner.

När vi valde att flytta till Skäggetorp fick vi rådet av Lars Mörling (som bland annat varit pastor i Rinkeby Internationella Församling och Husbykyrkan i många år) att inte utvärdera det vi gör förrän efter FEM år! Innan fem år hade gått i församlingsplanteringen ska fokus bara vara på att jobba och kämpa på – utvärderingen får komma långt senare. Dessa ord har varit en hjälp för oss många gånger.

Jag tror det är en välsignelse att ”bränna broar”. Att medvetet sätta sig i situationer där man når ”point of no return”. För oss har det varit viktigt att sätta oss i situationer där man tvingas vara trogna och där man inte kan fly. Vi har då inte behövt fundera på vad nästa steg är eller om det finns något annat som pockar på. Detta låter inte så hippt men har gett oss en trygghet och beskyddat oss från att tankemässigt fly och drömma oss bort.

g54Kanske är det också dags att återta ordet plikt. Detta så skymfade ord som nästan helt försvunnit ur vårt språkbruk. Istället för plikt har vi betonat det fria valet och motivation. Istället för plikt behöver vi betona visionen, brukar det sägas.

Jag förstår verkligen att det finns faror med att betona plikten, men för mig har det varit ett beskydd att motiveras av plikt. Plikten gör att jag tuggar på även när jag har svårt att se visionen och när min vilja finns någon annanstans. Utan plikt vet jag inte om jag orkat vara kvar när stormarna kommer.

Fick för några veckor sedan höra följande citat: ”A Long Obedience in the Same Direction”. Jobbigt, men samtidigt så Vackert!

Annonser

Publicerat av

Johannes Stenberg

Församlingsplanterare från Skäggetorp, Linköping där han bor med sin fru och två barn. Var med och startade Nygårdskyrkan 2011. Var tidigare en av pastorerna i Rinkeby Internationella församling. Jobbar med profilen "Mission & Församlingsplantering" på Liljeholmens folkhögskolas bibelskola.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s