Lyft blicken och se hur fälten vitnat till skörd (Joh 4:35b)    

Gabriel Blad, Agapekyrkan, Eskilstuna

Det paradoxala i allt svårt som jag berättade om igår är att sista året samtidigt varit det mest segerrika. För ett år sen skrev jag på denna blogg om en liten rörelse vi börjat ana och den har genom Guds nåd fortsatt. När jag satte mig ner och ritade upp vad som sker insåg jag att åtminstone 18 personer har döpts i anknytning till vårt nätverk sen december 2013 och kanske mest spännande av allt – det är 10 olika personer som varit de som har döpt dem (för de flesta har det varit deras allra första dop av någon de fått vara med och hjälpt till Jesus). Senast för två veckor sen fick vi vara med om ett dop i Eskilstunaån trots att vattnet fortfarande var väldigt kyligt. Men vad gör man inte när man är nyförälskad i Kristus.

Endel av de som kommit till tro har börjat samlas i nya grupper/enkla församlingsgemenskaper. Det är lite svårräknat för det förändrar sig, men åtminstone två har tagit form. Andra har hittat in i andra församlingar i stan. Gemensamt är dock att de flesta  av de nytroende är engagerade i att ge vidare vad de själva har fått. Vi har börjat se tecken på att det kanske växer fram en ny generation av församlingsgemenskaper bortom de nystartade. En kvinna som är ny i tron samlar sin familj och vänner utöver den gemenskap hon själv redan är med i. Denna gemenskap blir då tredje generationen från vår ursprungliga ”agape-planta”. En annan man har sms-kontakt med 6-7 personer i sitt hemland som han har fått hjälpa till Jesus, som han nu lärjungartränar på distans mellan sina resor dit. Dessutom har han fått tag i en amerikansk missionär i landet som hjälper honom i arbetet.

Men kanske mest spännande av allt är känslan jag får när jag vidgar perspektivet. Jag känner inte i detalj till utvecklingen i de andra församlingarna i stan den sista tiden, men pastorerna känner jag väl. Så det jag nu säger är min personliga subjektiva bild, mer en känsla utifrån vad jag snappat upp igenom våra samtal än fakta. Men jag delar det ändå: Det verkar som det som börjat ske inte är en isolerad händelse kring ”oss” i vårt församlingsnätverk utan något nytt som händer i vår stad. Dels har flera av de som döpts på ett naturligt sätt knutit an till Kristi kropp som helhet, och det har blivit till uppmuntran för fler församlingar. Men framförallt så verkar det som att det jag känner till och fått vara nära bara är en liten bit av en större bild. Det har börjat bli allt vanligare generellt att människor kommer till tro i Eskilstuna den sista tiden. Och framförallt så sker detta bland nysvenskar.

Jag tror alltså inte att det jag beskrivit ovan är något vi lyckats åstadkomma. Att mer med våra mått mätt hänt nu än tidigare beror inte på någon ny strategi eller extra ansträngning från vårt håll. Det har blivit övertydligt med tanke på hur vår resa varit. För egen del känns det mest som vi råkat snubbla in på något nytt som Gud redan gör. Jag tror ett nytt skeende är på gång, och det inte bara i vår stad. Jag tycker det blir mer och mer tätt mellan rapporterna om församlingar som upplever något nytt – att nya människor, inte minst nysvenskar, kommer till tro. Förmodligen står vi på gränsen in i en ny tid i vårt land. Och i denna tid kommer mängder av nya pionjära satsningar behövas. Du kommer behövas. Gud verkar inte ha problem med om vi är slutkörda. Han kommer använda dig ändå. Kanske har han till och med lättare att komma till då. Så luta dig tillbaka en stund, slappna av och tacka Gud att du får leva i den tid vi lever. Och lyft blicken och se hur fälten vitnat till skörd.

En tanke på “Lyft blicken och se hur fälten vitnat till skörd (Joh 4:35b)    ”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s