Vi behöver möjliggörare av stora mått!

I februari år 2000 röstade en jury fram 1900-talets 100 viktigaste svenskar för tidningen Expressen. En av kategorierna var århundradets viktigaste personer för politik och samhälle. På femte plats, före storheter som Raul Wallenberg, Olof Palme, Tage Erlander, Alva Myrdal kom pastor Lewi Pethrus. Så här motiverade man valet:

“Guds lille entreprenör, utesluten Baptistpastor som grundade pingströrelsen Filadelfia. Och blev förste svenske radiopirat, med Radio IBRA från Marocko 1955: predikningar och andliga sånger med Einar Ekberg – hundratusentals lyssnare i Sverige. Stor kyrkoledare med stark hand och hårda krav på lydnad, i alla led. Grundade Dagen och Evangelii Härold, samt KDS” Så långt Expressen.

Hur kan det komma sig att en enkel arbetargrabb från Västergötland, Petrus Levi Johansson, som började på en skofabrik, och som sedan blev predikant och pastor, blev den femte viktigaste personen i Sverige under detta sekel för samhälle och politik?
Ett av svaren skulle kunna vara: Han förstod inte att vara lagom! Han förstod principen om multiplicering och förökning. Han förstod att Gud ville att han skulle påverka, att han skulle förvalta och investera, att han skulle ta initiativ efter initiativ som skulle få bära frukt långt efter hans egen tid. Han påverkade andra människor med Guds visioner och det blev en församling på 7000 medlemmar, en pingströrelse med 100 000 medlemmar, ett politiskt parti, tusentals nya kyrkor över hela världen, LP-stiftelsen som hjälpt hundratals missbrukare osv.

Kan man kalla hans liv för något annat än fruktbärande? Vi behöver fler som Lewi Pehtrus i Sveriges kristenhet idag! Hur kan vi starkare uppmuntra och identifiera dessa pionjärer och entreprenörer i våra församlingar och sammanhang? Har vi varit för rädda och smala för de personlighetstyper som dessa ofta representerar? Inte minst om vi ska se en kraftfull rörelse av församlingsgrundande och missionella församlingar så behöver dessa apostoliska gåvor komma i funktion.

Jag skulle vilja se en tid i svensk kristenhet, då vi vågar förlösa dessa gåvor brett. Jag tror Sverige och världen behöver det, inte minst i samband med den utmaning som den stora flyktingvågen innebär. Vi behöver ”möjlighetstänkare” men ännu mer – ”möjlliggörare” av stora mått.

/Daniel Norburg
Missionsdirektor EFK

Annonser

Publicerat av

norburgdaniel

48 år, 4-barns pappa, gift med Ann-Sofie

2 reaktioner till “Vi behöver möjliggörare av stora mått!”

  1. Ligger nog mycket i detta. Är det så att aposteln eller evangelisten ofta finner de etablerade församlingarna tröga och försiktiga och har därför startat verksamheter utanför dessa?

  2. Det är precis så som du skriver. Vi behöver sluta att vara så rädda för dem so har ett annat sätt att tänka och göra saker på. Börja förstå att kvinnor och män är olika och bejaka varandras olikheter, istället för att försöka dölja eller stoppa dem. Det är en skola för många att gå men den är såååå nödvändig. Träning i att ändra attityder! / Eva W Mähler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s