Hur länge är man pionjär?

Hej, mitt namn är Andreas Tofters och jag har jobbat i en landsortsförssamling i många år och nu senaste 5 åren i en församlingsplantering i lilla Sala i Västmanland.

Hur länge är man pionjär? De första 2 åren eller är det 5 år? Har det bara med tid att göra eller har det med plats att göra. Är Västmanland ett pionjärområde? Ja enligt statistik kanske? Flest församlingar har lagts ned här sista åren vad jag förstår.

Men hur ska vi säga om alla tappra pastorer som kämpar på i små församlingar ute på landsorten, är inte dom pionjärer? Dom som aldrig lyfts fram i kristen media, som kämpar på ofta i utflyttningsorter med vikande dop och medlemstal. Är dom bara dåliga pastorer eller pionjärer?

Om inte pionjörer skulle jag vilja kalla dom hjältar. Dom som inte ger upp när stora trendiga församlingar i städerna dammsugar upp deras ungdomar, som inte lämnat kyrkan av andra anledningar förstås.

Bara lite tankar en lördagseftermiddag från ett litet gästhus uppe i Norra Indien bland de onådda? Kanske det är pastorerna här som är de riktiga pionjärer, som oftast med mycket låg ersättning går ut i byarna och delar Jesus effektivt, ofta går det många timmar per dag för att nå fram. Ibland blir de slagna, ibland mycket sjuka, ibland hårt ansatta av andemakter, ofta väldigt fattiga, men mycket brinnande och hängivna ger de sina liv till andra. Väldigt långt från de stjärnpredikanter man ser på TV och i media. Ja dess fullständiga motbild skulle jag säga.

Men jag e int bitter 🙂

Allt gott!

Andreas Tofters
Centrumkyrkan i Sala

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s