Var eller vilka?

Roger Korsgren, missionär utsänd av Evangeliska Frikyrkan till Paraguay för att arbeta med en församlingsplantering samt träning och coachning av ledare.

Vi är nyligen tillbakakomna till Paraguay för vår andra period i detta land, läs vår arbetsbeskrivning här, och jag tänkte denna vecka beskriva vad vi gör och hur vi tänker så här precis i början av ett nytt arbete i staden Encarnación i södra Paraguay.

Den första frågan i varje sådant här projekt tror jag är ”Var?” Var ska vi arbeta, till vilka är vi kallade? Eller är det ett ”Vilka?”, om det inte rör sig om ett geografiskt område utan en grupp av människor. (Jag skriver detta på missionsorganisationen ”New Tribes Misson” guesthouse, en mission som arbetar med onådda folkgrupper världen över, vilket är ett exempel på Vilka?)

När vi flyttade till en Stockholmsförort för nu ganska länge sedan för att arbeta pionjärt så hade vi själva känt en kallelse till det området. Den här gången så gav oss vårt paraguyanska samfund två städer att välja mellan.  Vi åkte två gånger till båda städerna för att prata med pastorer, be och i allmänhet känna in stämningen. Minst en av dessa gånger var våra tre barn med.

För oss är det väldigt viktigt att ta med våra barn i våra beslutsprocesser. Inte bara är de direkt berörda av vad vi väljer, vi har alltid sagt att vi är en familj på mission, vi är i det här tillsammans. Men vi gör det också för att våra barn är duktiga på att höra Guds röst. Vi har en familjevana att ungefär varje månad ha en gemensam ”lyssnartid” där vi alla sedan delar vad vi upplever att Anden säger. Att vi har enighet i familjen är för mig en viktig indikator på att vi är på rätt spår. Och här visade sig den här enigheten, vi hade en relativt tydlig gemensam känsla för ett av ställena, Encarnación.

map01177
Encarnación

När vi hade meddelat att vi kände speciellt för Encarnación, så åkte missionssekreterarna ner och var i staden en dag och sedan meddelade de att de önskade arbetet i stadsdelen San Isidro. Återigen lite ovant för en mer självständig svensk. I själva verket mycket ovant och jag var tvungen att be och prata en hel del med mitt team, vilket består av min fru och jag :-). Jag frågade också sekreterarna varför de hade valt just denna stadsdel och de berättade att de hade känt en frid när de kom in i detta område samt att det hade rekommenderats av en lokal pastor.  Vi bestämde oss för att lita på att de hade hört rätt. Och alla reaktioner hitintills från lokala ledare bekräftar att det är ett område med stora behov.

Frågan ”Var” eller ”Vilka” tror jag måste vara glasklar i ledarnas sinne när man börjar ett arbete. Sättet hur denna klarhet kommer till tror jag kan ske på flera olika sätt, och vi har just prövat ett för oss nytt sätt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s