Apostolisk rörelse

Richard Hultmar – Korskyrkan Stockholm: Ett av de kapitel i bibeln som jag har läst oftast är Apostlagärningarna 19. (Läs gärna hela kapitlet innan du läser mina skriverier den här veckan.) Det handlar om när Paulus kommer till Efesos för första gången och hur han under två år lägger händerna på lärjungarna, försöker övertyga människor om det som hör till Guds rike, och samtalar i Tyrannos lärosal så att alla som bodde i Asien fick höra Herrens ord. Det är en fantastisk berättelse om hur en rörelse uppstår och många med mig har inspirerats av den.

Efesos var vid den här tiden en storstad med en befolkning som av en del historiker bedöms ha varit över 150.000 människor och den näst viktigaste staden i romarriket, efter Rom. Staden beboddes av greker, judar och romare. Efesos var huvudstad i mindre Asien. Där fanns Artemistemplet som räknades bland antikens sju underverk. Det var då troligen världens största byggnad och ett centrum för tillbedjan.

Efesos var en storstad, en huvudstad, ett religiöst och kulturellt centrum, och en plats för utbildning (Tyrannos lärosal) och integration. I mina ögon påminner Efesos till en dell om vår tids Stockholm bortsett från att det saknas ett artemistempel. Dock har vi idag en stark tillbedjan av människan uttryckt i både materialism, indivdualism och lössläppt sexualitet, vilket nog är en lika allvarlig form av avgudadyrkan som artemiskulten.

Så att Paulus får ett genombrott i Efesos, vilket mynnar ut i enrörelse i hela området, är en stor inspiration för mig när jag tänker på vad Gud vill göra i Stockholm. I brevet till församlingen i Efesos, i Uppenbarelseboken 2, talar Herren till församlingen och säger: ”du har prövat dem som kallar sig apostlar, men inte är det”. Kan det vara så att Herren själv pekar på Efesos som en förebild för en apostolisk församlingsrörelse? Om det är så behöver vi upptäcka vad det är som aposteln Paulus gör när han kommer dit. Det återkommer jag till i följande bloggposter under veckan.

Publicerat av

Richard Hultmar

Jag är47 år, med fru och fyrabarn och är pastor i Korskyrkan, Stockholm och jobbar med församlingsplanteringsfrågor i EFK.

En tanke på “Apostolisk rörelse”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s