Flytta till Ukraina!

Håkan Hedlund, Västerås Husförsamlingsnätverk

Sälj huset, ge bort vinsten till fattiga, flytta ifrån dina vänner och bosätt dig med din familj nere i Ukraina. Kravlistan för att bli en Jesus pionjär? Läs Lukasevangeliets 18 kapitel, verserna 18-30 och avgör själv…

I mitt förra inlägg så frågade jag vad det innebär att vara en pionjär. Innebär det ovanstående? Kanske, ibland för vissa men inte för alla. Däremot vet jag en sak det innebär. Att vara en pionjär är detsamma som att vara en lärjunge till Jesus. Att följa Jesus, lyssna till Honom och lyda vad han säger betyder per automatik att vara verksam inom ett nytt område (vilket pionjär innebar). Jesus första lärjungar kan vittna om att det är sant! De utmanas ständigt, drivs ut i situationer de aldrig varit med om tidigare och när de någon gång tror sig ha koll på läget förändras situationen igen.

Eftersom det är så tror jag att pionjärskap, eller snarare sagt lärjungaskap, förutsätter vissa grundläggande saker. Eller för att vara mer exakt, jag tror att det mer bestämt kräver två saker. ear_drawing_by_taylorswiftt13-d5wqntnLärjungaskap kräver ett lyssnande och ett görande. Inget mindre, inget mer. Att lyssna till vad Jesus säger och sedan göra det han säger. Två grundelement som egentligen inte går att komma undan, om man vill följa Jesus. Många gånger tror vi att lärjungaskap innefattar så många saker. Att leva ett utgivande liv, berätta om Jesus, ge pengar åt fattiga, ta hand om utstötta i samhället, ta ansvar kring miljön, vara engagerad i kyrkan och så vidare. Bra saker i sig, men som egentligen inte definierar hur en pionjär/lärjunge bör leva. Det grundar sig inte i sakerna, det grundar sig i ett lyssnande och ett görande.

Att lyssna till vad Jesus säger, genom att exempelvis läsa Bibeln eller söka honom i bön, tror jag är vår tids stora utmaning kring lärjungaskapet. Att inte bara förutsätta att han borde säga vissa saker, utan att faktiskt lyssna till vad han säger. Förutsättningslöst och utan dolda motiv. Det är svårt idag särskilt med tanke på det livstempo vi har, vilket titt som tätt orsakar total härdsmälta i kroppen och oändliga antal sjukskrivningar som påföljd. Och mitt i detta ska vi ha tid att lyssna på Jesus. workVi har nog sjå att lyssna på oss själva!  Men om vi menar allvar i att följa Jesus och vara en pionjär, så måste vi hitta vägar att kunna lyssna till hans röst. Det är livsavgörande.

För mig så innebär allt detta ett annorlunda livstempo. Vikten av att vila, och då menar jag verkligen v i l a, en dag i veckan har blivit mycket mer prioriterat. Att ställa ett alarm mitt under dagen, för att under ett par minuter vända mig bort från dataskärmen och be till Jesus. Att låta bönen också få präglas av tystnad och lyssnande, istället för att bara rabbla mina önskningar. Att läsa Bibeln – mycket! Tjugo till trettio kapitel i veckan har blivit en mycket god läsvana i mitt liv. Och sedan givetvis, låta orden jag hör få säga det de säger. Låta dem få utmana och etsa sig fast i mitt sinne. Helt enkelt – lyssna!

Denna vecka bloggar jag både här och på hakanhedlund.wordpress.com

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s