Bortom församlingsplantering

Gabriel Blad, Nässjö

Kanske låter det paradoxalt. Jag är otroligt tacksam för att jag har fått vara med och leda det församlingsgrundande projekt som vi utgjort. Jag är tacksam för alla de människor som stöttat oss, trott på oss, följt oss, gett till oss, bett för oss. Det samfund som stått bakom oss, Ekumeniakyrkan, har verkligen gjort det helhjärtat. Samtidigt har jag svårt att se att jag själv kommer stå i ett församlingsgrundande ”projekt” igen.

Vad menar jag med detta? Resan av att plantera församling har gjort att jag börjat tro på något jag inte såg innan. Det är bra med församlingsplantering, men inte tillräckligt. Vi behöver mer än ett antal nya projekt. Att starta nya församlingar kan inte förbli något exklusivt, för några få entusiaster som känt ”kallelsen”.  Istället måste det bli den generella förväntan på varje lärjunge.

Det är dags att vi börjar ”uppfostra” nya lärjungar med samma självklara förväntan på att de ska bilda egna församlingar, som varje förälder uppfostrar sina barn till att en dag bilda en egen familj. Församlingsplantering är inte en frivillig tillvalskurs på masternivå, det är målet ifrån dag ett i allt lärjungaformande arbete. Nya församlingar måste bli en naturlig och ständigt pågående följdeffekt av att vara och göra lärjungar väl.

Jag var med i ett projekt, men blev smittad av ett liv – ett liv som nu går att leva både med och utan ett officiellt församlingsgrundande initiativ i ryggen. Ur detta perspektiv har jag blivit en obotlig församlingsplanerare och jag hoppas att jag resten av mitt liv kommer få se nya församlingar, nya andliga familjer växa fram. Det har till och med blivit en fördel att inte ha ett projektet i ryggen, av en anledning: Det är mer efterföljansbart. Sverige kommer inte förvandlas av centralt organiserade projekt. Guds folk måste bli ett folk som tar initiativ utan att fråga. De flesta nya församlingar i Sverige kommer planteras av anonyma församlingsplanterare som aldrig hört ordet församlingsplantering. De har läst bibeln och lärt sig följa det Jesus säger.

Jag hoppas du hör att detta inte på något sätt är skrivet för att förringa församlingsplantering. Tvärt om. Står du i ett församlingsplanterande projekt, så gör det med ännu större stolthet, vetande att du drar upp hjulspår som kommer följas av tusentals. Men akta dig för att göra dig själv och ditt sammanhang exklusivt eller speciellt/unikt. Den attityden kommunicerar bara att ni inte anser er efterföljansbara, och rörelsen kommer finna en annan väg. Finn istället den större glädjen i att var en i mängden av en ännu större och oräknelig skara. Bli inte för upptagen av din ”egen” församlingsplantering, utan se rörelsen. Låt målet vara att ”göra” församlingsplanterare snarare än din församlingsplantering.

Vi är något mycket spännande i spåren i Sverige just nu. Vi ser ett nytt Sverige ta form och en ny kristenhet formas. Min övertygelse är att den församlingsgrundande rörelsen, som växt fram brett i Svensk kristenhet det senaste 15-20 åren, har varit en nödvändig förberedelse. Men kanske är vi nu på väg att ta ett steg bortom ”församlingsplantering”, bortom det paradigm då församlingplantering behöver betonas som ett tillägg till vår församlingsförståelse. Framför oss är en spontant växande rörelse av smittsam kristendom, där det är generellt accepterat och praktiserat att låta det nya liv som växer fram ta sig nya former i nya församlingsbildningar.

Jag har hunnit få frågan ett par gånger sen jag flyttade till Nässjö om jag tänker starta en församling här. Mitt svar har konsekvent varit nej. Att starta en församling är inte längre ett alternativ. Vi kan inte sikta mot något mindre än en rörelse.

4 reaktioner till “Bortom församlingsplantering”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s