Del av något större

20160911_095947
Alzira och Bertil Ekström, under ett besök till ruinerna av den jesuitiska reduktionen ”La Santísima Trinidad de Paraná” grundad 1609

I början av den svenska hösten så deltog jag i ett missionssymposium som anordnades av vår partnerkyrka här i Paraguay. Talare var en av EFKs veteranmissionärer, Bertil Ekström, som har gett en stor del av sitt liv till missionen i Brasilien. Bertil är doktor i missionsvetenskap, ledare för Missionsistitutet vid Örebro Missionsskola och avslutade just sitt uppdrag som Direktor för World Evangelical Alliance Mission Commission, mm. Dessutom är han en väldigt trevlig person 🙂

Symposiet handlade om missionens historia, speciellt inriktat på Latin-Amerika. Fascinerande perspektiv. Svåra frågor. Hur ska man se på de”kristnande” motiven för den spanska och potugisiska erövringen av kontinenten? Vad spelade jesuiterna för roll? Hur har de enorma väckelserna i flera av länderna påverkat? Och nu, när kontinenten sänder missionärer istället för att framför allt ta emot dem, hur ändras den världsvida kyrkan?

Jag åkte hem med energi. Vi pratade om det i bilen hem. Varför kände vi oss så uppmuntrade av ett symposium? Vi har just lagt det första året av en ny plantering bakom oss och det har, ärligt talat, varit ganska tufft. Jag tror att vi fick kontakt med Guds mission igen. Vi blev påminda om att vi i vår begränsade lokala situation är en del av en större rörelse som sträcker sig över hela världen och alla tider, full av självuppoffrande och fantastiska människor som med sina svagheter och begränsningar har satsat sina liv för att Guds kärlek i Jesus Kristus ska nå överallt och till alla. Och det är väl det det handlar  om, vare sig vi är del av ett pionjärt arbete eller något annat, det är Mission med stort M.

20160911_185954
Bertil Ekström talar på vårt möte i Encarnación, Paraguay

 

 

 

Publicerat av

Judith Korsgren

Missionär utsänd av EFK, arbetar med ett församlingsgrundande projekt med social profil i Encarnación, Paraguay och som coach för ledare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s