Tre reflektioner från 2016

Vi har under det här året påbörjat en församlingsplantering i södra Paraguay och under det här året har vi gått igenom mycket som är normalt under uppstartsfasen. Inflyttning, orientera sig, lära känna och pröva olika aktiviteter etc.
Jag tänkte dela tre saker som jag har blivit påmind om under det här året. Det kanske inte är helt nya men när jag ser tillbaka så syns de tydligt.

  1. Det tar ett år minst att lära känna ett nytt område. Det här är inte första omgången vi arbetar i Paraguay men det är en ny stad för oss och det har tagit ett år att lära känna kulturen, det speciella just här och vilka öppningar det finns för evangeliet. Det betyder inte att man sitter och rullar tummarna ett helt år tills insikterna dimper ner. Det har varit ett år fullt av aktiviteter, människor, prövningar och bön. Det är bara genom att interagera med människor som man lär känna dem och förstår hur de lever sina liv och hur de tänker om Gud. Nu först känner vi att vi har en bild av området och vad Gud vill göra här.
  2. Det andliga trycket är lika verkligt i sekulära Sverige som i katolskt-religiösa Paraguay. Motståndet mot att lära känna Jesus och följa honom är lika intensivt, det bara visar sig i olika skepnader. Resultatet eller effekten är ganska lik, nedstämdhet, konflikter och olika prövningar. Kort sagt tryck mot alla de svagheter vi har som människor.Men det är verkligt och det känns, bönens roll kan aldrig underskattas liksom andra andliga discipliner och gemenskap.
  3. Det finns stor kraft i Ordet. Att läsa Bibeln tillsammans med människor, att hjälpa dem höra vad Anden säger till dem och hjälpa dem att gå i den riktningen, det lösgör en stor förändring i deras liv.  Religion hjälper ingenting, det är som Kirkegaard menade, att religiositet är det största hindret för sann tro. Men att släppa lös Bibeln en trygg miljö, det är ofta allt som behövs.

Vad har varit era lärdomar under året som gått? Skriv gärna något i kommentarsfältet!

Med en önskan om en God Jul och ett fantastiskt Gott Nytt År för alla pionjärer där ute. ¡Vamos por mas!

 

Publicerat av

Judith Korsgren

Missionär utsänd av EFK, arbetar med ett församlingsgrundande projekt med social profil i Encarnación, Paraguay och som coach för ledare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s